Het voorpaginanieuws van BN/De Stem, d.d. 30 augustus 2012 “Amphia stopt met opereren in Oosterhout” roept verontwaardiging op en stemt tot onrust en zorg. Zorg om verlies van direct basale (spoedeisende) zorg in Oosterhout en verlies van werkgelegenheid. Tijdens de raadsvergadering van 22 maart 2011 heeft de raad het college een motie meegegeven om “alles in het werk te stellen, zodat de bestaande functie spoedeisende hulp, Huisartsenpost, dienstapotheek en huidige kortdurende basiszorg binnen en buiten de kantooruren van het Amphiaziekenhuis volgens het Waalwijkse model voor Oosterhout te behouden en het behoud van deze voorzieningen minimaal als voorwaarde te stellen bij het aangaan van een definitieve overeenkomst.”(citaat)

In de ORTS-uitzending van zaterdag 1 september jl. is bevestigd bij monde van de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amphia-ziekenhuis dat er na 2018 op de Amphia-locatie Oosterhout slechts nog een poliklinische functie overblijft. Alle klinische handelingen zullen op locatie Molengracht plaatsvinden. Volgens de voorzitter zou er namelijk een te gering aanbod aan patiënten zijn om op 4 operatie kamers te opereren(?!) en zouden de specialisten niet in Oosterhout willen opereren. Deze informatie zonder enige onderbouwing bevreemdt ons ten zeerste. Bovendien lijkt ons deze opstelling juridisch onjuist, aangezien de specialist contractueel verplicht is hulp te verlenen, waar het bestuur van het ziekenhuis ruimte gefaciliteerd en geaccommodeerd heeft, dus ook op de recent vernieuwde en goed geëquipeerde operatiekamers in de Pasteurlaan. We praten over een locatie Oosterhout met een regiofunctie, waarvan tenminste 100.000 mensen gebruik van dienen te kunnen maken. Het zijn dezelfde mensen die aangeven zeer tevreden te zijn wat betreft de toegankelijkheid en het klantgericht zorg verlenen, mede door de overzichtelijkheid en kleinschaligheid waarbij de kwaliteit goed is.

Het nieuws dat ons nu bereikt, geeft aanleiding tot het stellen van artikel 41-vragen.

1. Waarom zijn de duidelijk uiteengezette plannen met betrekking tot de Amphialocatie in Oosterhout gewijzigd en is hierover goed gecommuniceerd?

2. Wat is er na de presentatie van de Raad van Bestuur in het voorjaar van 2011 aan de gemeenteraad gebeurd? Hier werd toch duidelijk het nieuwbouwplan met de 4 nieuwe operatiekamers gepresenteerd. Locatie Oosterhout zou zich specialiseren in korte behandelingen.

3. Wat heeft het college concreet tot nu toe gedaan met de motie van 22 maart 2011?

4. Zijn de afspraken met de huisartsenpost afgerond en is dan de planning zodanig dat er in de vestiging Oosterhout een zgn. functie van spoedeisende hulp verzekerd is en blijft?

5. Er vanuit gaande dat de intentieovereenkomst met het Amphia nog niet gesloten is, wat betekent dit voor de (voorgenomen) sluiting per 1 november 2012. Kan dit besluit ook genomen worden zonder dat de intentieovereenkomst gesloten is?

6. Wat gaat het gemeentebestuur op korte termijn ondernemen na dit nieuws?

7. Is het gemeentebestuur voornemens juridische stappen te ondernemen om het bestuur van het Amphia ziekenhuis te beletten de klinische functie te beëindigen en de operatiekamers voortijdig te sluiten of doet het gemeentebestuur een dringend beroep op de (thans demissionaire) Minister van Volksgezondheid om te bewerkstelligen dat de voorgenomen plannen om de klinische functie van het ziekenhuis te beëindigen en de operatiekamers te sluiten, ongedaan worden gemaakt?

Wij zien uw antwoorden gaarne tegemoet,

Hoogachtend,

Maria Dujardin, raadslid namens Gemeentebelangen.

Dick Bisschop fractievoorzitter PvdA

Willen Jan van der Zanden Fractievoorzitter Groen Links