Ieder jaar vindt op de laatste zaterdag van maart ‘Earth Hour’ plaats. Dit jaar zelfs een week eerder. Vanaf 20.30 uur plaatselijke tijd worden wereldwijd de lichten uit gedaan. De Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, de Big Ben in Londen en de Brandenburgertor in Berlijn zijn dan, net als vele andere landmarks in het donker gehuld. Dat alles om aan te geven dat we de toekomst van de aarde belangrijk vinden. Dat we niet met de aarde om kunnen blijven gaan zoals we dat nu doen. Ook in Nederland gaan of gingen veel bekende gebouwen al eens een uurtje ‘op zwart’.
Wij hebben daarover de volgende vragen voor het college:
1) Is de gemeente bereid om mee te doen aan Earth Hour op zaterdag 19 maart en ook in de komende jaren?
a) Zo nee, waarom niet?
In Oosterhout is het bijvoorbeeld mogelijk om de Sint-Jansbasiliek een uurtje donker te laten. Dit kan natuurlijk ook met andere beroemde gebouwen die in de avonduren verlicht worden.
2) Bent u bereid om een of meerdere landmarks in Oosterhout een uur lang niet te verlichten en hiermee aandacht te vragen voor de toekomst van de aarde?
a) Zo ja, aan welke gebouwen denkt u dan?
b) Zo nee, waarom niet?
Het college had de afgelopen jaren kritiek op Earth Hour omdat deze actie zijn doel voorbij zou kunnen schieten omdat het stroomnetwerk dit niet aan zou kunnen. Het college ging er toen echter vanuit dat de bedoeling was dat hiermee alle huishoudens hun licht uit zouden doen. Dat is echter niet de insteek. Die is dat de gemeente een prominent gebouw donker maakt, zodat de rest van de stad het niet hoeft te doen.
3) Kan het college zich met deze achtergrondkennis wel vinden in het doel van Earth Hour?
4) Mocht het dit jaar niet meer lukken om dit te regelen, kunnen wij dan verwachten dat het college plannen maakt voor Earth Hour in 2017?
Hoogachtend,
Uhro van der Pluijm