Al vele jaren zijn in Oosterhout, ook met ondersteuning van de gemeente, de ZwerfAfvalPakkers of Zappers actief. Zij doen veel goed werk en dragen daarmee in grote mate bij aan schonere woonbuurten en schoner openbaar groen. Ze doen dat met veel overtuiging en gedrevenheid, maar wij horen steeds vaker ook de frustratie over kapotgemaaid afval. Want wat is het geval?

In opdracht van het gemeentebestuur worden gazons en grasstroken binnen de bebouwde kom gemaaid, in de meeste of wellicht in alle gevallen door ingehuurde aannemers. De werknemers van de betreffende bedrijven maaien daarbij behalve het gras ook alle op dat moment aanwezig afval in het gras kapot. Dat betekent dat allerhande afval zoals plastic flesjes, lege blikjes en piepschuim fijngemalen na de maaibeurt op het gras achterblijft in de vorm van tientallen of honderden stukjes kleine plastic of aluminium deeltjes. In zulke hoeveelheden dat deze ook niet meer door onze Zappers verwijderd kunnen worden. Het meeste blijft vervolgens liggen en biedt een vervuilde blik. Erger is dat met regelmaat huisdieren door de vaak vlijmscherpe deeltjes door gewond raken.

Zappers die de gemeente hierover benaderden, werd te verstaan gegeven dat de betreffende aannemers volgens contract niet eerst aanwezig afval hoeven te verwijderen alvorens te gaan maaien. Vervelend is dat frustratie bij de Zappers vervolgens aanwezig blijft.

GroenLinks stelt uw college daarom de volgende vragen:

  1. Is genoemde problematiek uw college bekend?
  2. Wil het college bewerkstelligen dat in de contracten met de betreffende aannemers wordt opgenomen dat alvorens gemaaid wordt eerst het zichtbare afval wordt verwijderd?
  3. Of, wanneer dat niet de beste oplossing is, op een andere manier te bewerkstelligen dat afval wordt verwijderd voordat gemaaid gaat worden?