De invoering van de Jeugdwet op 01-01-2015 heeft voor veel veranderingen gezorgd. Onlangs is hierover de jaarrapportage 2015 verschenen van de monitor transitie jeugd (www.monitortransitiejeugd.nl/rapportages).
De gegevens die hierin vermeld staan, hebben geen betrekking op de gemeente Oosterhout. Toch heeft GroenLinks naar aanleiding van deze monitor de onderstaande vragen:
1. In bovenstaand rapport wordt gesproken over lange wachttijden en lange wachtlijsten binnen de jeugdzorg; er zit teveel tijd tussen het uiten van een hulpvraag en de daadwerkelijke hulp. Hoe is het hiermee gesteld in de gemeente Oosterhout? Waar komt dit door?
2. Is er sprake geweest van cliëntondersteuning binnen de gemeente? Om hoeveel gevallen gaat het hier en hoe lang duurde het voordat deze ondersteuning geregeld was?
3. Veel meldingen van de Monitor gingen over (het niet krijgen van) informatie: voor veel ouders is het niet duidelijk waar ze terecht kunnen met hun zorgvraag en welke hulp zij kunnen verwachten. Ook vinden zij dat professionals hen onvoldoende informeren over het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning, de mogelijkheid om een persoonlijk plan in te dienen en de status van een beschikking of aanvraag. Hoe is dit binnen de gemeente Oosterhout? Is hier zicht op?
4. Hoe lang duurt het voordat het SWT een reactie heeft gegeven of er al dan niet een beschikking wordt afgegeven? Zijn er gevallen dat dit langer heeft geduurd dan 8 weken en zo ja, hoeveel en wat was de reden dat dit langer heeft geduurd?
5. Hoe wordt er omgegaan met privacygevoelige informatie door de gemeente Oosterhout en het SWT? Wordt er aan ouders/verzorgers meegedeeld hoe hiermee wordt omgegaan? Hoe wordt er op toegezien dat deze informatie alleen gedeeld wordt met mensen die hier toe gemachtigd zijn?
6. Hoe verloopt de samenwerking tussen SWT, hulpverleners en ouders? Is het voor iedereen duidelijk wie de regisseur is in een gezin en verloopt dit op een goede manier?
7. Beschikken alle medewerkers van het SWT over voldoende deskundigheid en expertise om de juiste afwegingen te maken en hoe worden zij hier, indien nodig, in ondersteund?
8. Hoe wordt de tevredenheid van de ouders/verzorgers en hulpverleners die in aanraking komen met het SWT, zowel privé als zakelijk, gemeten? Als dit nu nog niet gebeurt, wanneer en op welke wijze gaat dit gebeuren?
Hoogachtend,
M. Louwerens,
GroenLinks Oosterhout