In 2006 werd Stichting Pim opgericht, waar acht meervoudig beperkte kinderen hun thuis vonden. Ruim 10 jaar later, in 2017, werd Stichting Pim Senior opgericht en naast het pand van Stichting Pim in Dorst werd dit jaar begonnen met de bouw van een kleinschalige zorgwoning voor mensen met een geheugenstoornis, waar 56 ouderen kunnen wonen. De zorg wordt gefinancierd vanuit de WLZ, waardoor elke bewoner van Pim Senior uit Oosterhout geen aanspraak hoeft te maken op WMO-voorzieningen. Dit levert per bewoner een besparing op tot 5000,-- per maand voor de gemeente Oosterhout. Vanaf de oprichting tot heden heeft Pim Senior contact gehad met de gemeente over dit project.
Naar aanleiding hiervan heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen:
1. Is het juist dat het eerste bouwontwerp, een rond gebouw, werd afgewezen door het College? Zo ja, waarom?
Voordat gestart kon worden met de bouw heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Het onderzoeksbureau dat dit uitvoerde vond niets en kwam tot de conclusie dat op de betreffende locatie niets van archeologische waarde gevonden zou worden. Toch eiste de gemeente een uitgebreider archeologisch onderzoek, hetgeen 20.000,- aan extra kosten met zich mee bracht voor Pim Senior. Er werd niets van archeologische waarde gevonden.
2. Waarom is tot dit uitgebreide archeologisch onderzoek besloten?
Medio december 2019 doet Pim Senior de officiële aanvraag om tot bouwen over te kunnen gaan. Tot begin februari 2020 wordt er niets met deze aanvraag gedaan en blijkt het zelfs binnen de gemeente niet bekend te zijn dat de aanvraag is gedaan.
3. Binnen welke termijn dient de gemeente een vergunningaanvraag te beantwoorden?
4. Hoe is het mogelijk dat een aanvraag zo lang blijft liggen en dat het niet bekend is dat een aanvraag al binnen is?
De anterieure overeenkomst kwam bij Pim Senior op donderdag 5 maart 2020 binnen. Deze werd ondertekend ingeleverd op maandag 9 maart 2020 rond 10.00. Dit zou 30 minuten te laat zijn om het nog aan de stukken toe te voegen voor de raadsvergadering van maart 2020 en dit agendastuk moest derhalve dus worden doorgeschoven naar de raadsvergadering van april 2020.
5A. Waarom werd deze overeenkomst zo kort voor de deadline voor de raadsvergadering verstuurd door het College?
5B. Waarom werd geen melding gemaakt van deze deadline?
5C. Zijn er in het verleden stukken te laat aangeboden (door welke partij dan ook) die toch op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering behandeld werden?
Doordat de behandeling van raadsnota ZN217104 doorschoof naar de raadsvergadering van april, kon er geen subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE) worden aangevraagd. Deze aanvraag had uiterlijk 1 april 2020 binnen moeten zijn. Pim Senior liep hierdoor een subsidiebedrag van 300.000,- mis.
6. Was het College op de hoogte van het voornemen van Pim Senior om deze subsidie aan te vragen?
7. Was het College op de hoogte van de deadline van 1 april 2020 voor de aanvraag van deze SDE-subsidie?
Vanuit het College wordt Pim Senior getipt om bij het SVN een duurzaamheidslening van 75.000,- aan te vragen. Wanneer de aanvraag door het College wordt goedgekeurd, kan deze door naar SVN. Hier wordt de aanvraag afgewezen, omdat Pim Senior minder dan drie jaar actief is als bedrijf.
8. Is het College op de hoogte van de regels die door SVN worden gesteld aan een aanvraag?
A. Zo ja, waarom is Pim Senior deze suggestie gedaan?
B. Zo nee, waarom bent u hiervan niet op de hoogte?
Bij dergelijke bouwplannen als die van Stichting Pim Senior wordt doorgaans vanuit de gemeente een projectmanager aangesteld.
9. Is er bij dit project een projectmanager aangesteld? Zo ja, hoe vaak is deze projectmanager bij Pim Senior langs geweest?
Door de opstelling van de gemeente zou Stichting Pim Senior, een stichting zonder winstoogmerk waar 56 mensen met een geheugenstoornis zoals dementie komen wonen, bijna 200.000,- aan directe kosten hebben moeten betalen aan de gemeente. Ook heeft Pim Senior hierdoor in ieder geval 375.000,- aan subsidie misgelopen.
10. Is het juist dat Pim Senior bijna 200.000,- aan directe kosten heeft moeten betalen aan de gemeente? Zo ja, kunt u deze kosten specificeren?
11. Ziet u mogelijkheden om Stichting Pim Senior hier enigszins in tegemoet te komen?
Op het terrein waar een kas en stookhuis met asbest stond, wil Pim Senior een theehuis bouwen als dagbestedingsplek voor de inwoners van zowel Stichting Pim Senior als van Stichting Pim. Ook zou dit een ontmoetingsplek moeten worden voor ouderen uit Dorst. Pim Senior ligt immers, zoals u weet, op loopafstand van het dorp.
12. Heeft Pim Senior voor het bouwen van een theehuis een vergunning aangevraagd? Zo ja, wanneer?
13. Klopt het dat als dit theehuis ook voor inwoners van Dorst gebruikt gaat worden er parkeerplaatsen bij het theehuis aangelegd moeten worden? Zo ja, verwacht u dat veel ouderen uit Dorst met de auto naar Stichting Pim Senior zullen gaan?