Op woensdag 5 juli stond er een artikel in BN De Stem, editie Oosterhout, over het WMO-gat. In dit artikel wordt geschreven dat verschillende ouderen en hun families in Oosterhout in de problemen zijn gekomen, omdat door de gemeente van de ene op de andere dag de Hulp in de Huishouding is stopgezet. Het artikel geeft aan dat dit in minstens vier gevallen is gebeurd. In al deze gevallen zijn de problemen ontstaan bij de overgang van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) naar de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Als een indicatie is afgegeven voor de Wlz komen mensen niet meer in aanmerking voor hulp vanuit de WMO, terwijl het dan vaak nog enige tijd duurt voordat hulp vanuit de Wlz op gang gekomen is.

Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de volgende vragen:
1.    Kan het College aangeven waarom in minstens vier gevallen hulp is stopgezet bij een overgang van de WMO naar de Wlz, terwijl zorg vanuit de Wlz nog niet geregeld was?
2.    Zijn er in het verleden door de gemeente Oosterhout wel of niet concrete afspraken gemaakt met zorgaanbieders, zorgkantoren en verzekeraars om te zorgen voor een naadloze overgang betreffende zorg als iemand vanuit de WMO naar de Wlz  overgaat?
a. Zo ja, waarom zijn deze afspraken dan in bovenstaande situaties niet nagekomen?
b. Zo nee, waarom is dit nog niet gebeurd? Is de gemeente van plan om alsnog dergelijke afspraken te gaan maken en binnen welke termijn zal dit gaan gebeuren?
3.    Is het College van mening dat hulp vanuit de WMO door moet lopen, totdat zorg vanuit de Wlz gegarandeerd is en mensen dus nooit zonder zorg mogen zitten?
4.    Welke concrete maatregelen gaan genomen worden om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?