Op 31 oktober 2017 heeft u de vragen van GroenLinks betreffende de op komst zijnde overschrijding van het budget voor de jeugdzorg deels beantwoord. Op dezelfde datum is de Raad bijgepraat over de stand van zaken m.b.t. de jeugdzorg.

Hierover heeft de fractie van GroenLinks de volgende (vervolg)vragen:

  1. Vanaf exact welke datum was het voor het College duidelijk dat het vastgestelde budget voor het kalenderjaar 2017 voor de jeugdzorg ontoereikend was?
  2. Uit de jaren 2015 en 2016 kan een trend gehaald worden over hoeveel indicaties er in de tweede helft van het jaar zijn afgegeven. Op basis hiervan kunt u een prognose maken voor de uitgaven van de tweede helft van 2017. Hoe groot gaat het tekort in euro’s – bij benadering - over heel 2017 worden?
  3. Nu worden de cijfers vanuit WBO per half jaar aangeleverd. Kunnen deze cijfers per kwartaal aangeleverd worden, zodat de Raad eerder bijgepraat kan worden over de stand van zaken in de jeugdzorg en er, indien noodzakelijk, bijgestuurd kan worden?
  4. Op de vraag of er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er een tekort zou ontstaan, gaat u in op verschillende instrumenten van de transformatie en verwijst u naar de startnotitie uit 2013, het regionaal transitiearrangement en het beleidsplan jeugd. De vraag van GroenLinks was gericht op andere maatregelen dan deze. De door u genoemde zaken zijn immers geen maatregelen, maar staand beleid. Hierbij dus nogmaals de vraag: zijn er maatregelen genomen of interventies gepleegd om te voorkomen dat er een tekort zou ontstaan? Zo ja, welke?
  5. In antwoord op de vraag of voornoemd tekort een reden is om het budget voor de jeugdzorg voor 2018 naar boven toe bij te stellen, geeft u aan dat dit vooralsnog niet gebeurt. Het macrobudget voor de jeugdzorg neemt komend jaar af naar € 10.300.000. U schrijft dat er een reële kans is dat er ook in 2018 een fors tekort zal zijn op het jeugdzorgbudget. Wat is de reden om dan het budget voor de jeugdzorg voor 2018 niet te verhogen?
  6. In uw antwoord schrijft u dat het budget voor de jeugdzorg in 2017 € 10.800.000 was. Op de informatieavond van 31 oktober j.l. is gesproken over een budget van € 10.900.000. Welk getal is het juiste?