In BN/DeStem van 4 april en 18 april j.l. waren artikelen opgenomen over basisschool de Wingerd in Oosterheide en segregatie op scholen in het algemeen. Naar aanleiding daarvan heeft de fractie van GroenLinks/D66 behoefte aan een toelichting van het college. In het verleden is de Wingerd als “zwak” bestempeld. Het feit dat de school bekend staat als zwarte school staat voor velen gelijk aan een school met slecht onderwijs. De afgelopen jaren hebben de leerkrachten en de directie dit weten om te buigen. De Inspectie voor het onderwijs oordeelt inmiddels positief. Het imago van de school is echter nog steeds niet zoals gewenst. De school wil nu ouderambassadeurs inschakelen om van haar negatief imago af te komen.

Op zichzelf een goed initiatief om het vertrouwen in de school te herstellen. Toch blijkt in de praktijk vaak dat een slecht imago uiterst moeizaam te veranderen is. Dat hangt waarschijnlijk ook samen met de huidige samenstelling van het leerlingenbestand.



GroenLinks/D66 vraagt zich daarom af of andere oplossingen zouden kunnen bijdragen tot het creëren van een school die een afspiegeling van de inwoners van de wijk als leerlingen heeft. Wij denken dan in de richting van een “brede school” die gerealiseerd zou kunnen worden in samenhang met de plannen die bestaan om voorzieningen bij winkelcentrum Zuiderhout te bouwen. Daar zouden dan in ieder geval ook het buurthuis en de bibliotheek in onder gebracht kunnen worden. Maar het geeft natuurlijk ruimte om meer sociale en of culturele voorzieningen aan te bieden. Voor zover wij begrepen hebben was dit eveneens de insteek van het project “Oosterheide, wel zo goed wonen.



Inmiddels hebben wij begrepen dat  onderwijs instelling Delta en woningbouwvereniging Thuisvester (Cires) geïnteresseerd zijn om in principe aan een dergelijke oplossing medewerking te verlenen. GroenLinks/D66 ziet met deze wijze van werken een mogelijkheid  ook het in het collegeakkoord vermeldde streven naar meer “brede” scholen in Oosterhout waar te maken. Daarnaast kan de basisschool een geheel nieuwe start maken, waardoor het negatieve imago verdwijnt. 



Uit het artikel van 18 april blijkt dat vele gemeenten wel beleid voeren maar in de praktijk weinig ondernemen om segregatie op scholen tegen te gaan. In 2006 heeft de minister van onderwijs daarom de gemeenten opgedragen om “niet vrijblijvende” afspraken te maken met het onderwijs. Toch is het ook in Oosterhout niet duidelijk of dat tot resultaten heeft geleid.  





Naar aanleiding van bovenstaande stelt GroenLinks/D66 de volgende vragen ex art. 41 Reglement van orde voor de Gemeente Oosterhout:



1.    Is het college met GroenLinks/D66 van mening dat vervanging van het bestaande schoolgebouw, in het kader van een “brede school”, een oplossing zou kunnen zijn voor het imago-probleem van basisschool de “Wingerd”?

2.    Is het college bereid te onderzoeken of de wens tot meer “brede scholen” in Oosterhout op bovengenoemde wijze ingevuld kan worden?

3.    Is het college op de hoogte van de bereidheid bij Thuisvester (Cires) en Delta-onderwijs om aan een dergelijke oplossing medewerking te verlenen?

4.    Kan het college aangeven of in combinatie met bestaande plannen, voor o.a. “Oosterheide Ouderenproof”, “Oosterheide, wel zo goed wonen”, bij het winkelcentrum Zuiderhout een “brede” school gerealiseerd kan worden?

5.    Indien de bovenstaande vragen positief beantwoord worden, zal het college dan ook medewerking verlenen aan en/of initiatief nemen tot realisering?

6.    Kan het college aangeven of het over bovenstaand onderwerp met het onderwijs in overleg is en  welke maatregelen het heeft genomen  en  nog wil nemen om segregatie op scholen tegen te gaan?



M.F. Velds

Raadsfractie GroenLinks/D66