Onlangs kwam in de media (BN De Stem, Omroep Brabant) dat Bureau Jeugdzorg (BJZ) Noord-Brabant nog geen landelijke certificering kent. BJZ heeft wel contracten afgesloten met de Gemeente Oosterhout, in regionaal verband met de overige gemeenten georganiseerd in WBO. In het kader van de decentralisatie van de jeugdzorg worden de gemeenten per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, JeugdzorgPlus, jeugdbescherming en jeugdreclassering, jeugd-GGZ en jeugd-LVB. 16 december j.l. is het beleidsplan Jeugd(hulp) en de verordening Jeugd(hulp) vastgesteld door de Gemeenteraad.
De Jeugdwet schrijft voor dat een instelling die na 1 januari 2015 in opdracht van de gemeente de jeugdbescherming en jeugdreclassering uit wil voeren daartoe gecertificeerd moet zijn. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant voldoet (nog) niet aan deze eisen.
Vanaf 1 januari 2015 zijn wij verantwoordelijk voor een kwalitatief en kwantitatief goed aanbod voor onze jongeren. In Oosterhout dient elk kind de zorg te krijgen die nodig is. De werkdruk binnen de jeugdhulp is, mede door de transitie, de bezuinigingen en de daarbij gepaard gaande personeelswisselingen bij sommige aanbieders groot.
GroenLinks en PvdA hebben reeds eerder haar zorgen hierover geuit. Deze zorg geldt ook de overdracht van dossiers, de onduidelijkheid over de nieuwe werkwijze en de afstemming tussen verschillende hulpaanbieders en daar komt nu bij dat BJZ niet gecertificeerd blijkt te zijn.
BJZ is een belangrijke partner in het jeugddomein en GroenLinks en PvdA vinden het zeer belangrijk dat ouders/verzorgers en jeugdigen geen last ondervinden van deze ontwikkelingen.
Aan de vooravond van de transitie op 1 januari stellen wij u daarom de volgende vragen met betrekking tot de consequenties van het uitblijven van de benodigde certificering van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant.
1) Wat zijn de gevolgen voor de huidige cliënten van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant uit Oosterhout en de gehele regio WBO?
2) Wat gebeurt er met nieuwe cliënten, die normaliter terecht zouden komen bij Bureau Jeugdzorg? Mochten zij door ander aanbieders worden opgevangen: wat gebeurt er dan met deze jongeren bij het alsnog ontvangen van de certificering door Bureau Jeugdzorg?
3) Heeft dit gevolgen voor het contract dat is afgesloten met Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
4) Verandert er iets voor de andere aanbieders? Als er iets verandert, wat verandert er dan precies? Als er niets verandert: wat is de afweging van het College om hierin niets te veranderen?
5) Heeft het College zicht op een mogelijk nieuw tijdspad van certificering van Bureau Jeugdzorg en hoe gaat de gemeente/regio WBO dit proces monitoren?
6) Was het College op de hoogte van het risico op het uitblijven van deze benodigde certificering en is hierop reeds geanticipeerd? Welke stappen neemt het College nu blijkt dat de certificering niet tijdig behaald kan worden?
7) Op welke manier gaat het College zorgen dat de communicatie met regio en aanbieders omtrent de nieuwe kaders en uitvoering van de jeugdhulp adequaat wordt opgepakt en bovengenoemde knelpunten snel kunnen worden opgelost, zodat de Oosterhoutse jongeren snel en professioneel die zorg krijgen die ze nodig hebben?
Hoogachtend,
M. Louwerens, A. van Opzeeland,
GroenLinks Oosterhout PvdA Oosterhout