Tijdens een geanimeerde nieuwjaarsreceptie op 22 januari jl. in Café ‘De Beurs’ is de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van GroenLinks Oosterhout van start gegaan. Temidden van hapjes en drankjes, GroenLinks-flyers en –bierviltjes presenteerde Willem-Jan van der Zanden, lijsttrekker bij de komende verkiezingen, het verkiezingsprogramma voor de volgende raadsperiode. Hij vatte de inhoud van dat programma kort en bondig samen met de steekwoorden: Duurzaam, Sociaal, Open en Betaalbaar.
Duurzaam betekent onder meer uitbreiding van het openbaar vervoer en aanleg van meer veilige fietsvoorzieningen. Ook de groene ruimte in en buiten Oosterhout blijft behouden. Dat houdt in: geen huizen en bedrijventerreinen tussen Oosterhout en Oosteind en ook het Slotbossetorenpark en de andere parken blijven vrij van bebouwing.
Sociaal betekent: geen bezuinigingen op het bestaande minimabeleid en de voorzieningen in het kader van de WMO (thuiszorg, rolstoelen, enz.). Woningen, wijken en voorzieningen worden zo ingericht dat iedereen aan de samenleving kan blijven deelnemen.
Open slaat op onze samenleving die iedereen kansen geeft en waarin mensen worden gestimuleerd en in staat gesteld om mee te (blijven) doen. Dit houdt onder meer ook in dat de betrokkenheid van alle Oosterhouters bij het wel en wee van hun stad, van hun buurt of van hun kerkdorp wordt bevorderd.
Betaalbaar wil zeggen dat in tijden van krapte prestigeprojecten als eerste in aanmerking komen om op te bezuinigen. Betaalbaarheid betekent ook betaalbare huisvesting, dus wordt bij woningbouw ingezet op goedkope starterswoningen en echte sociale huurwoningen.
Daarna was het woord aan Aad van Bruggen, voorzitter van GroenLinks Oosterhout. Hij verzorgde ‘de première’ van een voortaan jaarlijks terugkerend gebeuren: de uitreiking van het ‘Groene Lintje’ aan mensen of organisaties die zich opvallend inspannen voor duurzaamheid, natuur en het milieu. De eerste aan wie het ‘Groene Lintje’ is uitgereikt, is Nico Wieme, in de woorden van Aad van Bruggen zelf een voorbeeld van duurzaamheid die zich al jaren inzet voor “zijn” gehucht/buurtschap De Heikant en omgeving in Oosteind, waarbij hij het niet laat afweten. Hij heeft de geschiedenis en de huidige situatie van de
Heikant in kaart gebracht, de waarde van zo’n cultuurhistorisch en landschappelijk goed gebied bekend gemaakt en verdedigd, overal waar dat nodig was. In Oosteind, in de gemeente Oosterhout, bij de mensen die belanghebbenden zijn zoals de bewoners of er over beslissen, zoals de provincie en de gemeente. Hij is natuurlijk tegen verdere uitbreiding van de industriële “blokkendozen” op de Everdenberg en verdere bebouwing in de ruimte tussen Oosteind en Oosterhout. GroenLinks Oosterhout heeft Nico’s langdurige inzet en strijd voor het behoud van de cultuurhistorisch en landschappelijk zo waardevolle Heikant willen waarderen met de uitreiking van het ‘Groene Lintje’. Aad zegde daarbij toe aan Nico dat GroenLinks hem ook in de toekomst zal steunen door zich te blijven verzetten tegen bouwen tussen de A27 en Oosteind.
Samen met de uitreiking van het ‘Groene Lintje’ aan Nico Wieme presenteerde Aad van Bruggen ook de door GroenLinks op papier gezette wandelroute door het mooie gebied waarvoor Nico zich inzet. Deze wandelroute, voorzien van veel toelichting op de natuur- en cultuurhistorische aspecten van het gebied, vond gretig aftrek bij de aanwezigen. Om ook niet-aanwezigen te kunnen laten genieten van de fraaie wandeling: deze is te downloaden van de website van GroenLinks Oosterhout: www.oosterhout.groenlinks.nl Natuurlijk zal de route ook verkrijgbaar zijn bij onze verkiezingskraam op 20 en 27 februari a.s. nabij de Arendshof.
GroenLinks Oosterhout bleek bij deze receptie niet alleen zin in de toekomst te hebben, maar ook zin om zich voor de volle 100% in te zetten voor de gestarte verkiezingscampagne die moet eindigen in een goed stembusresultaat op 3 maart a.s.