Bij de behandeling van het beleidsplan Sociale Zekerheid 2005 in de raadsvergadering van 22 februari 2005 heeft GroenLinks kritische opmerkingen geplaatst bij het voornemen van het College om bij het aanvragen van een bijstandsuitkering voortaan standaard een huisbezoek af te gaan leggen bij de bijstandsgerechtigde. GroenLinks is van mening dat er uiterst zorgvuldig met huisbezoeken omgegaan moet worden. Een huisbezoek is naar de mening van GroenLinks enkel gerechtvaardigd als het doel fraudebestrijding is, waarbij er sprake is van een concrete verdenking.

Aangezien de gemeenteraad tot nu toe nog niet geïnformeerd is over de gang van zaken bij dergelijke huisbezoeken is dit voor GroenLinks reden om hierover de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. In het beleidsplan Sociale Zekerheid 2005 (pagina 26) staat dat bij het aanvragen van een bijstandsuitkering er in de meeste situaties een huisbezoek zal plaatsvinden. Welke criteria worden gebruikt om te bepalen of een huisbezoek plaats zal vinden?

2. Op dezelfde pagina staat aangegeven dat bij een heronderzoek een huisbezoek zal plaatsvinden wanneer de situatie daartoe aanleiding geeft? Welke criteria worden gebruikt om te bepalen of bij een heronderzoek een huisbezoek plaats zal vinden?

3. Hoeveel huisbezoeken hebben er in 2005 en 2006 plaatsgevonden bij uitkeringsgerechtigden in Oosterhout?

4. Hoe vaak zijn er in 2005 en 2006 sancties genomen naar aanleiding van huisbezoeken bij uitkeringsgerechtigden? Om welke sancties gaat het dan?

5. Kan het ENKEL weigeren van (gedeeltelijke) medewerking aan een huisbezoek van de gemeente al leiden tot het nemen van sancties tegen de desbetreffende uitkeringsgerechtigde?

6. Wat is/zijn de sancties bij het weigeren van (gedeeltelijke) medewerking aan een huisbezoek van de gemeente?

7. Hoe vaak hebben in 2005 en 2006 uitkeringsgerechtigden (gedeeltelijk) medewerking aan een huisbezoek geweigerd?

8. Zijn er in 2005 en 2006 klachten ingediend naar aanleiding van afgelegde huisbezoeken bij uitkeringsgerechtigden? Zo ja, om hoeveel en wat voor soort klachten gaat het dan hier?

9. Wordt er bij het bezoeken van uitkeringsgerechtigden een onderscheid gemaakt tussen een huisbezoek waarbij de ambtenaar zich gedraagt als bezoeker en een huisbezoek waarbij er concrete aanwijzingen van fraude zijn?

10. Wordt aan de persoon die bezocht wordt duidelijk gemaakt van wat voor soort huisbezoek (zie vraag 9) er sprake is?

11. Welke bevoegdheden heeft een ambtenaar precies bij het doen van een huisbezoek?

12. Welke procedurele waarborgen zijn er om te voorkomen dat een ambtenaar zijn bevoegdheden te buiten gaat?

13. Waaraan moeten uitkeringsgerechtigden tijdens een huisbezoek meewerken en waaraan niet?

14. Krijgen ambtenaren die huisbezoeken uitvoeren de opdracht om ook in kasten van uitkeringsgerechtigden te kijken?

15. Wanneer ambtenaren op huisbezoek gaan, welke instructies worden dan aan deze ambtenaren meegegeven om op te letten tijdens het huisbezoek? Als voorbeeld: moeten ambtenaren b.v. letten op de aanwezigheid van “dure” meubels in een woning?

16. Op welke manier worden uitkeringsgerechtigden gewezen op hun rechten tijdens een huisbezoek?