Volgens artikel 41 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad stelt GroenLinks/D66 het volgende aan de orde: De presentatoren Dave Snoeren en Joris Noordzij van de lokale omroep ORTS hebben het initiatief genomen om van 9 t/m 12 augustus a.s. een radiomarathon te organiseren om geld in te zamelen voor de ORTS. In BN de Stem van 26 juli 2007 geven de beide presentatoren aan dat ze door de gemeente prima geholpen zijn. Uit de krant van 9 augustus blijkt dat de gemeente een subsidie heeft verstrekt in het kader van de jongerenbudgetten.

Tevens wordt in dit artikel vermeld dat door de gemeente aangegeven is dat de vergunning op een paar kleine puntjes na in orde was. Vervolgens komt er afgelopen maandag een telefoontje van de gemeente dat er geen toestemming wordt gegeven voor een belangrijk deel van het programma, namelijk de dj’s die ’s avonds op de Markt zouden optreden. De gemeente heeft deze beslissing genomen “uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid” en om te voorkomen dat de Markt teveel belast wordt.

De fractie van GroenLinks/D66 vindt het een zeer slechte zaak dat de gemeente Oosterhout op deze manier omgaat met initiatieven van burgers, die wat willen organiseren in deze stad. Wij vinden het raar dat de gemeente eerst een subsidie verstrekt en aangeeft dat de vergunning op een paar kleine puntjes na in orde is, om vervolgens op het laatste moment een belangrijk onderdeel van de radiomarathon te verbieden.

Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende vragen:

1. Waarom heeft de gemeente pas op het allerlaatste moment besloten om een belangrijk deel van het programma te verbieden? Is dit gebeurd op basis van informatie die pas op het allerlaatste ogenblik, en dus niet eerder bekend was?

2. Is er binnen het gemeentehuis tijdig overleg geweest tussen de verschillende afdelingen die zich bezig hebben gehouden met beslissingen rondom deze radiomarathon (subsidieverstrekking, openbare orde en veiligheid)?

3. Is het juist dat de burgemeester pas afgelopen maandag op de hoogte is gebracht van deze radiomarathon en dat het daardoor feitelijk gezien niet meer mogelijk was om nog voldoende politie te regelen hiervoor? Waarom is dit al niet eerder gebeurd?

4. De gemeente geeft aan dat er geen zicht was op het aantal bezoekers van de radiomarathon. Had de gemeente concrete aanwijzingen dat er een dusdanig groot aantal bezoekers naar deze radiomarathon zou komen dat de openbare orde en veiligheid op de Markt in het gedrang zou komen?

5. Betekent dit dat ook andere activiteiten zoals de Kermis in de toekomst om deze reden verboden kunnen worden? Hier is immers van te voren ook niet duidelijk hoeveel bezoekers hier kunnen komen.

6. De gemeente geeft aan dat dit weekeinde ook het Floralia Country festival is. Betekent dit dat er te weinig politiecapaciteit in het politiedistrict Oosterhout is om beide activiteiten op een veilige manier doorgang te laten vinden?

7. De gemeente geeft ook aan dat er binnenkort nog andere activiteiten op de Markt zijn en dat de Markt niet te veel belast mag worden? Hadden door deze radiomarathon dan (delen van) de weekmarkt verplaatst moeten worden of is de Markt niet bestand tegen een te groot aantal evenementen?

Uit het krantenartikel van 9 augustus 2007 blijkt dat er de vorige week nog overleg is geweest over de vergunning. Hieruit volgt dan ook dat de vergunning pas deze week definitief had kunnen zijn. Het is volgens GroenLinks/D66 dan ook niet meer dan logisch dat organisatoren al eerder begonnen zijn met het maken van afspraken. Als zij dit pas hadden kunnen doen op het moment dat de vergunning definitief was, had deze radiomarathon praktisch gezien niet door kunnen gaan.

8. Waarom heeft de gemeente tot het laatste ogenblik (verstrekken subsidie + aangeven dat de vergunning op een paar kleine puntjes na in orde was) positief geoordeeld over dit evenement en daardoor verwachtingen bij de organisatoren gewekt?

9. Bent u het met ons eens dat de gemeente door haar optreden verkeerde verwachtingen heeft gewekt bij de organisatoren van deze radiomarathon?

10. Bent u het met ons eens dat deze handelswijze van de gemeente er niet toe bijdraagt dat de gemeente door organisators van evenementen als een betrouwbare partner gezien wordt?

11. Bent u bereid om de organisatoren financieel tegemoet te komen, zodat zij niet blijven zitten met de gemaakte kosten voor deze radiomarathon nu een belangrijk onderdeel hiervan en dus de gehele marathon op het allerlaatste moment door optreden van de gemeente onmogelijk is gemaakt?

W.J.W.A. van der Zanden