Op 10 mei jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de voorgenomen kap van prunussen (Japanse kersen) aan de Abdis van Thornstraat. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Is de enige reden waarom de in de Abdis van Thornstraat aanwezige Japense kersen gekapt worden, de hierboven gegeven reden (het bereiken van een meer besloten sfeer bij de vervanging door platanen)? Zijn er nog andere redenen en zo ja, welke?

Antwoord 1. Nee, hiervoor zijn ook nog andere redenen. De prunussen bieden weliswaar in bloei gedurende circa twee weken per jaar een mooie aanblik, maar geven de andere vijftig weken van het jaar een armzalig beeld. De onderstammen van de bomen variëren in dikte van tien tot dertig centimeter, de daarop geënte prunussen zijn meestal niet in dezelfde mate meegegroeid en hebben onevenwichting ontwikkelde kronen van kleine en onregelmatige omvang. Het blijven iele bomen ten opzichte van de functie en de maat van de tangentweg en de kloostermuur. Bovendien hebben de bomen vrijwel het eind van hun (technische) levensduur bereikt. De vitaliteit zal afhemen en de kronen zullen gaan insterven. Overigens is al vanaf het moment dat is begonnen met de plannen voor de Kloostermuur, uitgegaan van de vervanging van de prunussen door platanen. Toen dit project in het kader van Mooi Brabant bij de provincie werd aangemeld, maakte dit voornemen dus ook al onderdeel uit van het totaalplan.



Vraag 2. Kunt u aangeven waarom er door het kappen van de aanwezige Japense kersen en hiervoor terugplanten van platenen een meer besloten sfeer bereikt wordt?

Antwoord 2. De huidige 33 prunussen worden vervangen door platanen. Daarnaast komen er mogelijk één of meerdere lindebomen rondom de kerk. In gaat het om een kleine dertig bomen. Ook worden op het terrein van het klooster voor rekening van de Onze-Lieve-Vrouwe-Abdij zeventien lindebomen naar de achterzijde van de muur verplaatst en drie lindebomen toegevoegd. Hierdoor ontstaat een weelderig groen kronendak over dat deel van de straat. Die krijgt hierdoor een sterke uitstraling: in combinatie met de te op te knappen muur zal het voor iedere passant duidelijk zijn dat het hier een speciale plek betreft. De platenen sluiten in massa en maat beter aan bij de 220 meter lange muur dan de prunussen.

Vraag 3. Bent u het met GroenLinks eens dat de huidige bomen nog in een voldoende goede staat zijn om te kunnen blijven staan?

Antwoord 3. Zoals uit ons antwoord op vraag 1 al mag blijken, delen wij uw opvatting niet. De prunussen hebben vrijwel het einde van hun levensduur bereikt. Op afzienbare termijn zullen deze dus toch verwijderd moeten worden; met het vellen van de bomen nù wordt dus werk met werk gemaakt.

Vraag 4. Bent u het met GroenLinks eens dat gezien de huidige staat van de bomen aan de Abdis van Thornstraat en de huidige staat van de gemeentelijke financiën de noodzaak voor dit project ontbreekt en het beter is de Japanse kersen aan de Abdis van Thornstraat te laten staan?

Antwoord 4. Het groenplan maakt onlosmakelijk deel uit van de plannen, van de ingediende subsidieaanvraag en van de door de provincie verleende subsidiebeschikking. Ook is dit planonderdeel opgenomen in de door het provinciebestuur goedgekeurde projectbegroting, op basis waarvan die subsidie is berekend. Worden de prunussen gehandhaafd, dan komt het gehele project in gevaar. Gezien de bij vele partijen gewekte verwachtingen, lijkt ons dat niet wenselijk. Bovendien zou vervanging van de bomen (op termijn) dan volledig voor rekening van de gemeente komen. Tot slot melden wij u dat u binnenkort een raadsvoorstel zal worden aangeboden inzake de beschikbaarstelling van een krediet voor de restauratie van de kloostermuur. Het betreft hier een voorstel met een sterk financieel-technisch karakter, nodig om de door de provincie beschikbaar gestelde subsidiegelden door te sluizen naar de beoogde bestemming, te weten het opknappen van de kloostermuur.