Tijdens de raadsvergadering van 15 juni heeft GroenLinks mondelinge vragen gesteld over de huisvesting van speel-o-theek "De Speeldoos". GroenLinks heeft het woord gevoerd over het uitvoeringsbesluit voorzieningen WMO, het bouwplan Bayens, het fiscaliseren van het parkeren, de wijzigingsverordening voorzieningen WMO, het jaarverslag 2009, de strategische kadernota Equalit en de ontwerpbegrotingen Verbonden Partijen 2011.

Mondelinge vraag huisvesting speel-o-theek “De Speeldoos" (Van der Zanden)

Vorige week heeft speel-o-theek “De Speeldoos” een mail naar de gemeenteraad gestuurd over hun gebrek aan huisvesting. Hierin doet de speel-o-theek, die geheel draaiende wordt gehouden door vrijwilligers een beroep op de gemeente om ze te helpen bij het vinden van een geschikte ruimte. Graag horen wij van de wethouder op welke manier zij op deze oproep van de speel-o-theek gaat reageren.



00100054 Uitvoeringsbesluit Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning (Van der Zanden)

Voorzitter, GroenLinks heeft bij de vele behandelingen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning altijd een positief kritische houding ingenomen. Centraal bij ons heeft steeds de positie van de individuele cliënt gestaan. Zeker bij de WMO is er vaak sprake van cliënten die zich in een zwakkere positie bevinden dan de gemiddelde burger. En dat is ook juist de reden dat ze van de WMO gebruik maken. Dan is het heel erg mooi om te zeggen dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar de praktijk is vaak anders. Mensen kunnen dat soms gewoonweg niet meer en dat is iets wat we als politiek moeten durven accepteren. Zeker in het huidige politieke klimaat is het soms bijna taboe om dat te zeggen. Wij zullen hier nog op terugkomen bij de behandeling van de Wijzigingsverordening WMO.



Voorzitter, in het uitvoeringsbesluit heeft GroenLinks geen rare zaken kunnen ontdekken. En dat komt ook vanwege het feit dat het uitvoeringsbesluit iets vrij algemeens is. Er staan weliswaar keuzes in die wij graag anders hadden gezien, maar dat zijn keuzes die voor een deel ook het gevolg zijn van de manier waarop de WMO wetstechnisch geregeld is. Het uitgangspunt van de WMO, dat mensen voor hun beperking gecompenseerd worden is prima. Maar daar is wel bijgekomen dat de gemeentes vanuit het Rijk volledig financieel verantwoordelijk worden gemaakt voor het compenseren van deze beperkingen. En daar zal de komende jaren de schoen onvermijdelijk gaan wringen. Want er zal in Oosterhout flink bezuinigd gaan. En wat gaat er dan gebeuren? Gaan we dan knijpen voor wat betreft de WMO voorzieningen? Want als dat dan weer tot gevolg heeft dat mensen niet voldoende gecompenseerd worden volgens de WMO handelen we als gemeente in strijd met de geest van de wet. Kortom, het staat mooi op papier maar de praktijk zou de komende jaren nog wel eens heel anders kunnen zijn.



En daarmee voorzitter komen we weer op datgene wat GroenLinks ook in de raadsvergadering van januari heeft gezegd. Het centrale punt zal worden op welke manier de indicatiestelling plaats zal gaan vinden en op welke manier de ambtenaren die deze indicatie gaan doen geïnstrueerd gaan worden. In hoeverre zal echt rekening gehouden worden met de verschillen tussen mensen? In hoeverre zullen uiteindelijk niet enkel de financiële motieven leidend worden bij het wel of niet toewijzen van bepaalde WMO-voorzieningen? In hoeverre zal met de inbreng van de cliënt worden rekening gehouden? Want in januari hebben wij aangegeven dat de omschakeling van de oude naar de nieuwe WMO verordening niet enkel een structuurverandering is, maar een cultuurverandering moet zijn. En dat betekent dus echt luisteren naar de cliënt en samen naar een oplossing zoeken. En wanneer deze omslag niet plaats zal vinden dan kun je een nog zo mooie verordening maken, maar dan heb je er helemaal niets aan.

Voorzitter, ik kom tot een afronding. Voor wat betreft de technische details van deze verordening kan GroenLinks zich volledig aansluiten bij de brief van het WMO platform van 18 mei 2010. Wij gaan deze zaken hier niet herhalen omdat ze bij iedereen in bezit zijn. Een punt willen wij echter wel benadrukken en daar willen wij graag ook een reactie van de wethouder op. Op welke manier zal de gemeenteraad geïnformeerd gaan worden over de voortgang van de WMO? Want dit zal wel op een manier plaats moeten vinden, dat je er als raad ook wat mee kunt. Alleen cijfertjes zeggen niets, het gaat tenslotte om mensen. Laten we dat niet vergeten.

0100055 Herontwikkeling locatie Bayens



GroenLinks is van mening dat de nu ter inzage gelegde bebouwingsopzet voor de locatie Bayens voldoet aan de stedenbouwkundige kaders, zoals die eerder door de raad zijn vastgesteld.



De aanmerkingen en kritiek die GroenLinks op de eerdere plannen had betroffen:

•    De hoogte van de appartementenblokken en de tussenliggende parkeergelegenheden

•    Het gebrek aan transparantie en zichtlijnen

•    De beperkte afstand tot de kanaaldijk.

De nu gedane aanpassingen voldoen aan onze eisen, met de aangepaste hoogte (helaas nog wel iets hoger dan eerder afgesproken, 12,40 ipv 12 m), de volledig verdiepte parkeerkelder en de grotere afstand tot de kanaaldijk.



In de raadsnota staat dat in het aangepaste plan wordt voorzien in een volledig verdiepte parkeerkelder.

Op blz. 2 van de toelichting bij het CONCEPTontwerp bestemmingsplan staat in de 3e alinea nog (half) verdiepte

Ook op blz. 4 staat, 2e alinea, wordt gesproken over een halfverdiepte parkeerkelder.

Gezien het gestelde in de raadsnota gaan wij er vanuit dat deze teksten nog worden aangepast.



GroenLinks is positief over de nu voorliggende plannen en is van mening dat dit een goede invulling zal vormen van de locatie en dat de realisatie van een groot aantal goedkope koopwoningen goed is voor Oosterhout.

0100056 Fiscalisering vergunninghoudersparkeren



GroenLinks kan zich in principe vinden in het voorstel om maar een deel van de vergunninghoudersparkeerplaatsen te fiscaliseren en de onderbouwing die hiervoor wordt geleverd. Omdat deze onderbouwing veelal gebaseerd is op ‘zachte’ criteria, verwachtingen en aannames, pleit GroenLinks voor het goed volgen van de effecten en tijdige evaluaties. Daarnaast is GroenLinks van mening dat het college (samen met andere betrokkenen en verantwoordelijkheden) voorstellen moet ontwikkelen ter verbetering van het openbaar vervoer en het fietsgebruik om het autoverkeer in en om het centrum te verminderen.



GroenLinks heeft vraagtekens bij het loslaten van de maximale parkeerduur. Het college verwachten geen noemenswaardig effect hiervan op de beschikbaarheid van de plaatsen voor bewoners.

Ook de andere uitspraken over welke starten wel dan niet worden opgenomen in het plan voor fiscaliseren, wordt veelvuldig gesproken over verwachtingen en relatieve begrippen als ‘minder gunstig’ en ‘aantrekkelijkheid’ voor bezoekers. Harde criteria hiervoor ontbreken.

Gezien de onzekere effecten van het voorgestelde plan, is het goed volgen van de ontwikkelingen en effecten bij de uitvoering van groot belang. Als er ongewenste effecten optreden, kan dan tijdig worden ingegrepen.

GroenLinks is dan ook voorstander van een goede controle en handhaving van het nieuwe beleid en een evaluatie na een ½ jaar.



GroenLinks stemt niet in met de invoering op 1 januari 2012. Het argument dat dan de tarieven worden aangepast, waardoor wijzigingen op één moment plaatsvinden, is niet van toepassing. Immers ook op 1 januari 2011 vindt aanpassing van het parkeerbeleid plaats. Dan wordt het aantal vergunningenplaatsen uitgebreid. Juist op dat moment is er dan ook behoefte aan extra parkeermogelijkheden voor bezoekers.

GroenLinks vindt dan ook dat alles in het werk moet worden gesteld om de fiscalisering per 1 januari 2011 in te voeren. Het college geeft aan dat hiervoor onvoldoende voorbereidingstijd is. Wij vragen ons af waarom hier meer tijd voor nodig is. Het college geeft immers aan dat alle besluiten tijdig kunnen worden genomen.



Conclusie

GroenLinks stemt in met het huidige voorstel, mits er een goede controle en tijdige evaluatie plaatsvindt, de ingangsdatum naar voren wordt verplaatst en het college daarnaast plannen ontwikkeld voor het verbeteren van het openbaar vervoer en het fietsgebruik.

00100057 Wijzigingsverordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuningen (Van der Zanden)



Eigen bijdrage:

GroenLinks heeft bij eerdere behandelingen van de WMO altijd aangegeven een eigen bijdrage principieel onjuist te vinden. Op deze manier wordt iemand dus financieel gestraft voor het hebben van een beperking. Het cruciale punt is namelijk dat mensen die een beperking hebben onvermijdelijk bepaalde voorzieningen nodig hebben. Het heffen van een eigen bijdrage, vaak in een woord genoemd met eigen verantwoordelijkheid, zal er dus niet toe leiden dat ze minder van WMO voorzieningen gebruik gaan maken. Ze hebben deze immers nodig. Een eigen bijdrage kan dus theoretisch niet leiden tot minder gebruik van dergelijke voorzieningen. Mensen hebben namelijk een beperking en kunnen er niets aan doen wat deze beperking opheft. Hierdoor gaan we dus geld halen bij mensen, die het financieel al vaak moeilijk hebben. Het grote probleem is echter dat het Rijk bij de invoering van de WMO deze eigen bijdrage in de wet heeft gezet. GroenLinks heeft in het verleden gepoogd om deze eigen bijdrage te schrappen, maar hier hebben wij nooit voldoende steun voor kunnen vinden. Op dit gebied zit er iets structureel fout in de WMO, wat op plaatselijk niveau helaas niet te repareren is.



Maaltijdvoorziening:

Voorzitter, GroenLinks is de vorige keer kritisch geweest over het zomaar afschaffen van de maaltijdvoorziening. Het College geeft aan dat er in de huidige tijd sprake is van een algemene voorziening, waar iedereen gebruik van kan maken en die dus niet meer specifiek voor WMO cliënten aangeboden dient te worden. GroenLinks kan deze redenering in grote lijnen volgen. De samenleving is verandert en de generatie die nu oud gaat worden staat op een hele andere manier in het leven dan de mensen die 10 of 20 jaar geleden 65 of ouder werden. GroenLinks is echter wel van mening en daarover zullen wij samen met de SP een amendement indienen, dat de huidige maaltijdvoorziening voor mensen vanaf 75 jaar afgebouwd dient te worden via een sterfhuisconstructie. Uit de tabel op pagina 9 blijkt dat het overgrote merendeel van de gebruikers van de maaltijdvoorziening 70 jaar of ouder is. Het zwaartepunt ligt hierbij de mensen die 80 jaar of ouder zijn en vrouw zijn. Vaak zal het hier gaan om alleenstaande vrouwen, die hun partner verloren hebben. En moeten we nu als gemeente naar deze mensen toegaan om te zeggen dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en dus maar flink meer moeten gaan betalen voor de maaltijdvoorziening. Wanneer mensen op een dergelijke leeftijd zijn is het inderdaad de vraag of ze nog grote veranderingen in de dagelijkse routine aankunnen. Zo werkt het nu gewoon op deze leeftijd. En dat is iets wat naar de mening van GroenLinks geaccepteerd dient te worden door het kiezen van een sterfhuisconstructie voor de huidige maaltijdvoorziening.



00100058 Jaarverslag en jaarrekening 2009

Voorzitter, het jaar 2009 is voorbij en ook de eerste concernrapportage 2010, die ik in deze bijdrage zal meenemen, gaat over zaken uit het verleden. Maar wij willen daar als GroenLinks vanavond toch een aantal zaken van noemen. Beschouw het maar als een soort schot voor de boeg in het kader van de komende bezuinigingen:



Buurthuizen:

Uit de jaarrekening 2009 blijkt opnieuw dat het buurthuizenbeleid stokt. De uitvoering van de Nota Buurthuizen is volledig tot stilstand gekomen. Wanneer doorgevraagd wordt op de activiteiten die in 2009 ontplooit zijn op het gebied van de buurthuizen blijven de antwoorden onduidelijk. Wel wordt aangegeven dat de mislukte aanbesteding van de schoonmaak en het beheer van de buurthuizen heeft bijgedragen tot een verslechtering van de verstandhouding tussen de gemeente en de besturen en een stilstand bij het opstellen van beleids- en activiteitenplannen voor de verschillende buurthuizen. De gemeente lijkt de regie op dit gebied kwijt. Naar de mening van GroenLinks is ingrijpen dan ook nodig en dienen de buurthuizen omgevormd te gaan worden tot de centra van een wijk.



Meer Kostenbewustzijn:

Aan verschillende beleidsterreinen is te merken dat het kostenbewustzijn van de gemeente Oosterhout beter moet worden. Zo is in de jaarrekening terug te vinden dat er sprake is van een overschrijding van het outputcontract met Merites van € 281.000 in 2009. Dit is een overschrijding van dik 10%. Wanneer naar een nadere toelichting wordt gevraagd, meldt het College dat een bedrag van € 200.000 niet rechtstreeks aan producten toe te kennen is. Er wordt ook gesproken over een indexatie van 5%.



Ook bij de Bussel is al jaren sprake van een overschrijding van de exploitatie. Ook nu wordt er weer gesproken over betere monitoring en sturing en een efficiëntere en meer bedrijfsmatige manier van werken.



Bij Outflow is er onduidelijkheid over de bezoekersaantallen. Cijfers uit de verschillende jaren blijken ineens niet zo maar met elkaar te vergelijken zijn.



Wanneer er dus sprake is van kostenoverschrijdingen is vervolgens niet altijd duidelijk waar deze vandaan komen.



Personeelskosten:

Op het gebied van de personeelskosten moet GroenLinks concluderen dat er ook in 2009 en de eerste helft van 2010 weer een overschrijding van het budget heeft plaatsgevonden. Ondanks de toezeggingen slaagt het College er keer op keer niet in om binnen de budgetten te blijven die hiervoor binnen de begroting zijn afgesproken. Verder hebben er in het verleden allerlei uitbreidingen plaatsgevonden van de omvang van het personeel, die nooit meer teruggedraaid worden als de reden waarom de uitbreiding heeft plaatsgevonden niet meer geldig is. Zo zijn er de afgelopen jaren een aantal nieuwe mensen aangenomen om de afdeling Bouw- En Woningtoezicht vanwege de hogere inkomsten uit bouwleges. Deze leges waren structureel en van daaruit kon dit extra personeel betaald worden. Nu deze hogere inkomsten uit legesinkomsten toch niet zo structureel zijn blijft de huidige bezetting van Bouw- En Woningtoezicht wel in stand. Ondanks de toename van het personeel moet GroenLinks opnieuw constateren dat de uitvoering van projecten achterblijft. Ook in 2009 zijn de kapitaallasten minder dan geraamd in de begroting. En dit is voor ongeveer de helft (€1,5 miljoen) hieraan te danken.



00100063 Strategische kadernota Equalit “Dimensies van Groei”

Voorzitter, in de raadsvergadering van 14 juli 2009 is er door mij een motie ingediend met de volgende overwegingen en oproep aan het College.



Overwegende dat:

-    Er nooit een fundamentele discussie heeft plaatsgevonden over de manier waarop de samenwerking op ICT-gebied vorm moet krijgen;

-    Deze discussie nu wel noodzakelijk is, nu steeds meer gemeente samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de gemeente Oosterhout op het gebied van ICT;



Verzoekt het College:



Voor het einde van het jaar met een voorstel richting de raad te komen over de organisatievorm en de positie t.o.v. de gemeente Oosterhout van de ICT-samenwerking van de gemeente Oosterhout met andere gemeentes/organisaties.



Na een toezegging van wethouder de Boer dat een dergelijk voorstel richting de raad zal komen, is deze motie die toen werd ingediend namens de fractie GroenLinks/D66 ingetrokken.



De notitie lezende kan GroenLinks enkel maar tot de conclusie komen dat er de komende drie jaar gekozen wordt voor een voortzetting van de huidige manier van werken. Dat is toetreding van één a twee gemeentes per jaar tot de ICT-samenwerking en verder geen aanpassingen in de vorm en/of structuur. En het was nu juist hierom dat deze motie vorig jaar juli op tafel is gekomen. In de nu voorliggende kadernota wordt enkel op pagina 27 en 28 kort ingegaan op datgene waarom wij gevraagd hebben in onze motie. Er wordt geconcludeerd dat de huidige juridische en organisatorische vorm nog 2 a 3 jaar behouden dient te blijven. Maar er wordt niet echt op ingegaan. Ook de schriftelijke vragen van de partijen over dit onderwerp worden naar de mening van GroenLinks niet duidelijk beantwoord. GroenLinks blijft van mening dat er op korte termijn een uitspraak gedaan moet worden over de structuur van Equalit. Deze ICT-samenwerking is ooit begonnen met het sluiten van een individuele overeenkomst met één enkele gemeente. Er is dus sprake van een samenwerkingsvorm die historisch zo gegroeid is. Een echte discussie over de manier waarop deze ICT-samenwerking nu eigenlijk in elkaar gestoken moet worden is nooit gevoerd. Afhankelijk van de reactie van het College in tweede termijn zal GroenLinks de motie uit juli 2009 opnieuw indienen.

MOTIE ICT-SAMENWERKING



Ondergetekende, Willem-Jan. van der Zanden (GroenLinks), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0100063 Strategische kadernota Equalit “Dimensies van groei” de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 15 juni 2010 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0100063 Strategische kadernota Equalit “Dimensies van groei”:



Overwegende dat:

-    Er nooit een fundamentele discussie heeft plaatsgevonden over de manier waarop de samenwerking op ICT-gebied (Equalit) vorm moet krijgen;

-    Deze discussie steeds noodzakelijker wordt, nu steeds meer gemeente samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de gemeente Oosterhout op het gebied van ICT;

-    Er op 14 juli 2009 een motie is ingediend waarin gevraagd wordt om een notitie waarin ingegaan wordt op de manier waarop de samenwerking op ICT-gebied vorm moet krijgen;

-    Naar aanleiding van een toezegging van de toenmalige wethouder deze motie is ingetrokken;

-    De huidige strategische kadernota eigenlijk niet ingaat op dit onderwerp.



Verzoekt het College:



Voor 1 oktober met een voorstel richting de raad te komen over de organisatievorm en de positie t.o.v. de gemeente Oosterhout van de ICT-samenwerking van de gemeente Oosterhout met andere gemeentes/organisaties.



Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks)

00100064 Ontwerpbegrotingen Verbonden Partijen 2011

In de begrotingen van de verschillende verbonden partijen voor 2011 staan voor GroenLinks geen verrassingen. Wij kunnen dan ook instemmen met de reacties zoals die door de gemeente Oosterhout op deze begrotingen gegeven gaan worden.



Verder ligt er vandaag een amendement van de VVD om nogmaals richting de verschillende gemeenschappelijke regelingen aan te geven dat ook zij een financiële inspanning moeten leveren aan de bezuinigingen die de komende jaren op de gemeenten afkomen. Het amendement pleit ook voor het kritisch toetsen op nut en offer van de activiteiten van de gemeenschappelijke regelingen. GroenLinks kan de strekking van de amendement onderschrijven. Een bezuinigingstaakstelling van 10% is dus reëel te noemen. Ook zijn wij het met de VVD eens dat deze boodschap ook door de gemeenteraad van Oosterhout richting de verschillende gemeenschappelijke regelingen moet worden overgebracht.



Voorzitter, naar de mening van GroenLinks zullen de gemeenschappelijke regelingen voor de begroting 2012 dus duidelijk moeten aangeven welke keuzes zij gaan maken om hun deel van de bezuinigingen in te vullen. Hierbij moet ook inzichtelijk worden gemaakt wat de gevolgen van deze bezuinigingen zijn. Wanneer mocht blijken dat deze gevolgen maatschappelijke niet aanvaardbaar zijn, kan dit dus betekenen dat de bezuinigingstaakstelling niet geheel gehaald gaat worden. Wij denken hier in het bijzonder aan de WAVA. Als het strikt doorvoeren van een bezuiniging van minimaal 10% hier gaat leiden tot nadelige gevolgen voor de WSW-werknemers is dat voor GroenLinks niet aanvaardbaar.



Voorzitter, GroenLinks komt dan ook tot de conclusie dat de strekking van het VVD amendement goed is. Het geeft een richting aan, maar we gaan ons nu niet volledig vastleggen op dit percentage van 10% omdat wij daar nog niet alle gevolgen van kunnen overzien. Graag horen wij van de VVD-fractie hoe absoluut deze 10% voor hen is. Met andere woorden, welke maatschappelijke gevolgen zijn voor de VVD-fractie (Bv. bij de GR WAVA aanvaardbaar).