Mensen van 75 jaar en ouder die in Oosterhout aangewezen zijn op de maaltijdvoorziening houden die. De gemeente was van plan deze voorziening voor alle Oosterhouters binnen een jaar af te bouwen omdat er tegenwoordig voldoende alternatieven zijn, maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor. Een amendement dat op initiatief van de SP door de socialisten samen met GroenLinks werd ingediend haalde het net (16 voor en 15 tegen).
Al in januari werd er in de raad gesproken over maaltijd voor mensen dat zelf niet meer kunnen regelen. Volgens het gemeentebestuur bestonden er tegenwoordig zoveel alternatieven dat het traditionele ‘ tafeltje dekje’ wel kon worden afgeschaft. Mensen zouden naar eetpunten kunnen, in de supermarkt een magnetronmaaltijd kunnen aanschaffen of die desnoods via internet kunnen bestellen en die aan huis laten bezorgen. Het college bood een paar manieren waarop de maaltijdvoorziening zou kunnen worden afgebouwd. De gemeenteraad vond echter dat niet voldoende duidelijk was, wat de consequenties zouden zijn van de verschillende mogelijkheden en vroeg met een duidelijker voorstel te komen.
In de raadsvergadering van juni werd weer gepraat over de vraag of de huidige regeling binnen een jaar afgebouwd kan worden maar dat was volgens de SP en GroenLinks te snel. Zij maakten zich grote zorgen over de alternatieven in Oosterhout. Uit de antwoorden op vragen aan het gemeentebestuur bleek volgens de beide raadsfracties dat iedereen nog een stevige slag om de arm houdt wat betreft de voortzetting van bijvoorbeeld eetpunten. “Wat ons betreft zorg je eerst dat er echt goede alternatieven zijn en laat je de bestaande regeling langzaam stoppen door gewoon geen mensen meer tot de regeling toe te laten.” Aldus Frans Huijsmans namens de SP.
Hij en zijn collega Willem-Jan van der Zanden van GroenLinks vinden het in ieder geval niet fair om mensen die inmiddels een hoge leeftijd hebben en niet voor niets gebruik maken van de maaltijdvoorziening, nu met iets nieuws te confronteren. “Volgens ons gaat dit voor te veel onrust zorgen. Veel mensen zullen dit niet aankunnen.”
Bovendien wordt deze doelgroep door het voorstel van het gemeentebestuur binnen een jaar met hoge extra kosten opgezadeld. Mensen moeten straks per persoon per dag gemiddeld 2,20 euro meer gaan betalen volgens de eigen inschatting van de gemeente. Klinkt niet veel maar dat is toch zowat 624 euro per persoon per jaar. Voor een echtpaar is dat dus bijna 1250 euro. Vooral voor de oudste gebruikers zal dit hard aankomen omdat zij veelal alleen van AOW moeten rondkomen. De SP en GroenLinks wilden daarom dat de gemeente Oosterhout een deel van de huidige gebruikers niet opnieuw indiceert. “Laat mensen vanaf 75 jaar ongemoeid en laat voor hen de regeling langzaam uitsterven. Mensen onder deze leeftijdsgrens zijn in onze optiek, na indicatie natuurlijk, waarschijnlijk nog wel in staat om aan een nieuwe situatie te wennen.” aldus Willem-Jan van der Zanden namens GroenLinks.
Voordat Huijsmans het amendement namens de SP en GroenLinks voorlas, spoorde hij zijn collega raadsleden nog aan. “Uiteindelijk zullen de kosten voor de maaltijdvoorziening voor Oosterhout ook afnemen, maar wanneer de raad met ons amendement akkoord gaat, laten we ons van onze sociale kant zien en voorkomen we veel maatschappelijke onrust en onbegrip bij een doelgroep die het op dit moment, mede ook door de bezuinigingen die Volckaert/SBO doorvoert, toch al voor haar kiezen krijgt.”