Tijdens de raadsvergadering van 19 oktober heeft GroenLinks een mondelinge vraag gesteld over de stand van zaken bij Buurthuis Strijen. GroenLinks heeft het woord gevoerd over de aankoop van gronden in Oosterhout-Oost, het bouwplan Bayens, de Regionale Samenwerking West-Brabant, de bouwplannen in Slotjes-Midden en het rapport van de rekenkamer over prestatieafspraken met woningbouwcorporaties.

Informatie richting gemeenteraad over Wijkcentrum Strijen (Van der Zanden)

Tijdens het vragenhalfuurtje op 21 september 2010 heb ik aan de burgemeester vragen gesteld over het feit dat de gemeenteraad nog niet geinformeerd was over de situatie in Wijkcentrum Strijen. Het antwoord van de burgmeester was toen dat er op zeer korte termijn een brief naar de raad zou komen. Uiteindelijk heeft het nog ongeveer een maand geduurd voordat deze brief bij de raad beland is. In de brief staat eigenlijk alleen maar dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de situatie in het Wijkhuis omdat dit onder het bestuur van het Wijkcentrum valt. Wij snappen het als GroenLinks niet dat een dergelijke korte brief zo lang op zich heeft laten wachten. Kunt u ons daar inzicht in geven?

0100084 Grondaankoop Everdenberg-Oost (Van Bruchem)

GroenLinks is altijd tegen de ontwikkeling van Everdenberg-Oost geweest en zal nu ook niet instemmen met de voorgestelde grondaankoop.

GroenLinks is tegen de ontwikkelingen van nieuwe bedrijventerreinen in de gemeente Oosterhout. Wij zijn van mening dat er meer dan voldoende bedrijventerreinen zijn en dat het hergebruik en/of de herstructurering van bestaande bedrijfslocaties verreweg de voorkeur heeft boven de ontwikkelingen van nieuwe terreinen. Dit is ook het algemene beleid in Nederland, maar er lijkt in de praktijk geen invulling aan te worden gegeven.



Wij zijn van mening dat in overleg met de andere gemeenten in de regio moet worden bezien welke behoefte er is aan bedrijventerreinen en op grond van die regionale behoefte (die regelmatig geactualiseerd moet worden) moeten er intergemeentelijke afspraken worden gemaakt. Het is een feit dat er te veel bedrijventerreinen ontwikkeld worden in Nederland. Het moet niet zijn dat gemeenten elkaar beconcurreren met de vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. Het moet juist zo zijn dat gemeenten samenwerken, elkaar versterken en deze problemen regionaal oplossen.



Wij vinden dat het college op grond van actuele informatie de noodzaak van dit bedrijventerrein opnieuw moet aantonen en bespreekbaar moet maken.



GroenLinks vindt dat het buitengebied in de gemeente Oosterhout zoveel mogelijk behouden moet blijven! De gemeente moet niet alleen een goed vestigingsklimaat voor bedrijven scheppen maar vooral voor de bewoners!

0100085 Bestemmingsplan Vrachelsedijk (Van Bruchem)

GroenLinks heeft in de raadsvergadering van 15 juni ingestemd met de voorgestelde bebouwingsopzet voor de locatie Bayens.



Wij kunnen dus ook instemmen met het nu voorliggende bestemmingsplan dat uitgaat van die bebouwingsopzet. Wel hebben wij moeite met de wijze waarop het college een aantal ingediende zienswijzen ter zijde schuift.



We verwachten, net als de indieners, problemen rond de verkeersafwikkeling op het kruispunt Vrachelsedijk en de Burg. Huijbregts-Schiedonlaan. Vooral de conclusie in de voorgestelde gemeentelijke reactie dat er “naar redelijke verwachting” kan worden volstaan met een “beperkte” reconstructie baart ons zorgen.

Ik vraag de wethouder dan ook een garantie af te geven voor een veilige verkeersafwikkeling op het kruispunt en daartoe al de noodzakelijke maatregelen te nemen. Als op termijn blijkt dat de “redelijke verwachting” toch anders blijkt uit te pakken, moet er direct kunnen worden ingegrepen en moeten er voldoende middelen voorhanden zijn om de juiste maatregelen uit te voeren.



Verder maken wij ons ongerust over de naar onze mening ernstig verstoorde relatie tussen de gemeente (college) en de inwoners van het eiland. Wij zouden ook graag zien dat er in overleg met deze inwoners gekeken wordt op welke wijze de plannen voor met name de verkeersafwikkeling zodanig kunnen worden aangepast dat hiermee de onrust bij de huidige bewoners wordt weggenomen.



Verder kan GroenLinks de bezwaren van enkele bewoners begrijpen. De huizen en tuinen die direct aan het huidige bedrijf Baijens grenzen zullen waarschijnlijk last krijgen van een bepaalde mate van ‘inkijk’. De gebouwen van het bedrijf Baijens strekken zich momenteel ook uit tot de buitenste grenzen van het gebied, maar daar is nu vooral sprake van opslag. Bij een woonbestemming zal de situatie uiteraard anders zijn. Wij vinden dan ook dat het plan zodanig moet worden uitgevoerd dat deze overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Wij hebben begrepen dat GroenBrabant en Gezond BurgerVerstand dadelijk een amendement indienen met onder meer een aanpassing van de maximale bouwhoogte van de appartementengebouwen. Graag horen wij van de wethouder welke consequenties een dergelijk amendement heeft voor het plan.

0100090 Regionale Samenwerking West-Brabant (Van der Zanden)

In de raadsvergadering van 24 januari 2007 heeft de gemeenteraad met uitzondering van de fracties van GroenLinks, D66 en VVD ingestemd met het convenant waarmee de grondslag is gelegd voor de regionale samenwerking in West-Brabant. De fractie van GroenLinks was op het moment dat de raadsvergadering toen begon nog redelijk neutraal over deze samenwerking in West-Brabant. Dat was tot het moment dat de heer Peters namens de VVD-fractie het woord nam. Hij gaf toen in zijn bijdrage een duidelijke analyse van de bestuurlijke spaghetti, die zou ontstaan door het optuigen van deze regionale samenwerking. Na het betoog van de heer Peters was de GroenLinks fractie om en hebben wij dan ook tegen het aangaan van dit convenant gestemd. Het is een beslissing waar wij tot nu toe nog geen spijt van hebben gehad. De voorspellingen die de heer Peters toen gedaan heeft zijn allemaal uitgekomen.



Voorzitter, de heer Peters gaf destijds aan dat het verhaal rondom de regionale samenwerking zo naar het kleine revuetje in de Kloek kon. We zijn nu inmiddels bijna vier jaar verder en het is nu een revue, die niet meer in de Kloek past. De Bussel is inmiddels ook te klein en zelfs in het theoretische geval dat het Huis voor Cultuur in Oosterhout gebouwd gaat worden, zal het ook daar niet inpassen. Er is voorzitter dus precies gebeurd waar wij bang voor waren. Een extra bestuurslaag waar vooral veel papier geproduceerd wordt, die zeer ondoorzichtig is en waar je als raadslid en ook Collegelid nauwelijks enige invloed op hebt. Ik zal u daarvan een tweetal voorbeelden geven:



1)    Velen van ons zijn de afgelopen jaren op een van de bijeenkomsten geweest die door dit samenwerkingsverband georganiseerd zijn. Ik ben daar elke keer met een flinke kater vandaan gekomen. Het waren geen bijeenkomsten waarbij in discussie werd gegaan met de aanwezige raadsleden. Het waren bijeenkomsten waarin de aanwezige raadsleden toch vooral overtuigd moesten worden van het feit dat de Bestuurlijke Regiegroep de enige juiste weg had gevonden waarop deze samenwerking vorm moest krijgen. En de Oosterhoutse raadsleden, die kritisch waren, kregen vooral te horen dat ze het eigenlijk gewoon niet goed begrepen. Dat wilde overigens niet zeggen dat deze raadsleden tegen waren, ze hadden gewoon wat kritische opmerkingen. Met name de voorzitter van deze bijeenkomsten, de burgemeester van Woensdrecht, had nogal de neiging om dit soort kritische geluiden toch vooral maar de kop in te drukken. Ook de portefeuillehouder heeft dat een keer mogen ervaren toen hij wat kritisch was. De Oosterhoutse raadsleden verstoorden blijkbaar de applausemachine, die deze bijeenkomsten volgens de Bestuurlijke Regiegroep moesten zijn. Zo komt in het verslag van de bijeenkomst van 30 juni jl de volgende zin voor: ‘Gespreksleider Fränzel reageert adequaat, af en toe ondersteund door Schriever. Daarbij weten ze niet bij ieder raadslid het gevoel van ‘bedreiging van de autonomie’ weg te halen.” Het is dus duidelijk, wij snappen het in Oosterhout niet.

2)    In februari 2010 hebben we zelfs besloten om een voorstel over deze samenwerking niet te behandelen in de raad. Na ongeveer 4 maanden kregen we een nietszeggend briefje van het samenwerkingsverband waarin totaal niet ingegaan werd op de kritiek uit het Oosterhoutse.

3)    In de Bestuurlijke Regiegroep zitten op dit moment enkel burgemeesters. In de vergadering van juli heeft deze groep de Strategische Gebiedsvisie West-Brabant vastgesteld. Als je het verslag van de Bestuurlijke Regiegroep van juli 2010 er op naslaat staat hier over de vaststelling van deze visie het volgende: “De BRG neemt kennis van het feit dat alle West-Brabantse gemeenten en Tholen inmiddels tot vaststelling van de Ruimtelijke Visie West-Brabant zijn gekomen. Het visiedocument heeft daarmee het breedst mogelijke draagvlak.” Als je vervolgens in de achterliggende stukken gaat kijken, dan vind je daar een overzicht van alle amendementen en wijzigingen die vanuit gemeenteraden zijn ingediend over deze Strategische Gebiedsvisie. De Bestuurlijke Regiegroep heeft zowat al deze amendementen en wijzigingen naast zich neer gelegd. Dit betekent dus dat we als raad een dergelijke Gebiedsvisie kunnen amenderen, maar er wordt vervolgens niets mee gedaan. Tot zover de invloed van de raden in deze samenwerking.



Voorzitter, dan komen we nu bij het voorstel zoals dat vanavond op tafel ligt. En hierbij gaat het eigenlijk om een tweetal zaken. Deze twee zaken lopen eigenlijk continu door elkaar en de ene keer werd op de raadsledenbijeenkomsten van de BRG vooral de nadruk gelegd op het ene, de andere keer weer meer op het andere.



1)    Een zestal Gemeenschappelijke Regelingen, die op dit moment al bestaan worden ondergebracht in de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling. Dat is iets wat ook naar de mening van GroenLinks een goede zaak is. Richting de raden werd als lokkertje gebruikt dat dit tot financiele voordelen zou gaan leiden. Het werd eigenlijk zo gebracht dat op deze manier meteen een bezuiniging gerealiseerd zou gaan worden. Maar, de voordelen werden wel wat opgepoetst, want waar blijkt het uiteindelijk nu om te gaan. Een stuctureel financieel voordeel van € 250.000 op jaarbasis. De eerste twee jaren zal dit voorstel overigens wegvallen door frictiekosten. Dit is voorzitter, wel een erg ingewikkelde manier om € 250.000 te gaan bezuinigen.

2)    Vervolgens is het interessant om te gaan kijken wat er nu eigenlijk in de praktijk gaat veranderen. Op een van de bijeenkomsten in juni voor de gemeenteraden is een sheet vertoond met de nieuwe samenwerkingsstructuur. Het was een enorme kluwen van bestuurscommissies en ambtelijke werkgroepen. Niet echt iets wat er eenvoudig uitzag. En als je de stukken doorleest dan bekruipt je soms het gevoel dat op allerlei portefeuillehoudersoverleggen en besturen van bestaande gemeenschappelijke regelingen gewoon een andere naam geplakt wordt en vervolgens gaat het weer vrolijk verder.

3)    Het tweede punt wat in deze regionale samenwerking geregeld wordt is het vaststellen van de Strategische Agenda. Ik heb eerder in mijn verhaal al aangegeven dat de democratische controle hierop volstrekt te kort schiet. En deze Strategische Agenda is wel degelijk belangrijk, want ze dient weer als input voor het Streekplan van de provincie Noord-Brabant. En dat is een stuk dat juridisch bindend is.



Voorzitter, we gaan nog even terug naar de raadsvergadering van 24 januari 2007. Daar waren bij meer partijen twijfels. En als je het verslag van die raadsvergadering terugleest dan zegt de portefeuillehouder een aantal keer, dat er geen sprake is van een gemeenschappelijke regeling. Het werd dus door de portefeuillehouder vooral klein gemaakt. Nu hebben we echter een volledig opgetuigde gemeenschappelijke regeling. Iets totaal anders dan destijds in januari 2007 ons is voorgehouden. En ook het College is niet echt juichend over deze regionale samenwerking als je de algemene toelichting leest bij de beantwoording van de schriftelijke vragen over dit onderwerp. Eigenlijk wilde niemand dus dit eindplaatje, maar het is er nu toch gekomen en dan moeten we er maar mee instemmen omdat het niet anders kan. We zijn er dus gewoon met zijn allen ingerommeld.



Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat GroenLinks geen voorstander is van de huidige manier waarop de samenwerking in West-Brabant wordt vormgegeven. Wanneer er vanavond een voorstel zou liggen om gewoon een zestal gemeenschappelijke regelingen samen te voegen, zouden wij hier wel mee in kunnen stemmen. De pijn zit ons bij de volstrekte onduidelijkheid over wat deze samenwerking nu precies gaat betekenen, het ontbreken aan democratische controle en het feit de Strategische Agenda. Door het invoegen van de Strategische Agenda ontstaat er nu ook nog eens een situatie waarin er in een gemeenschappelijke regeling beleid gemaakt gaat worden. En dat zonder democratische controle.



Voorzitter, tot slot nog een tweetal punten.

1)    GroenLinks vindt dat de informatievoorziening in de toekomst beter moet. Wij zouden daarom voortaan graag zien dat vanuit het College de raad voortaan geinformeerd wordt over de onderwerpen die op de vergaderingen van het Bestuur van de GR komen te staan en dat wij voortaan ook standaard het verslag van deze vergaderingen krijgen. Op deze manier hebben wij dan meer zicht op de gang van zaken in deze GR.

2)    De afgelopen jaren is er ook een raadsledenplatform actief geweest binnen het samenwerkingsverband. De mening van GroenLinks is dat het raadsledenplatform in zijn huidige vorm opgeheven dient te worden. Oosterhout heeft hier ook nooit aan meegedaan. Wel vinden wij dat er een kleiner platform moet komen dat zich bezig moet gaan houden met een tijdige en gelijke informatievoorziening vanuit de GR richting de gemeentes. Dit platform moet een waakhond zijn om er voor te zorgen dat het bestuur van de GR niet allerlei zaken gaat ondernemen zonder dit te communiceren richting de raden.

MOTIE GR WEST-BRABANT



Ondergetekende, Willem-Jan. van der Zanden (GroenLinks), raadslid voor de gemeente Oosterhout dient met verwijzing naar artikel 37 van het Reglement van orde voor de gemeente Oosterhout met betrekking tot agendapunt 0100090 Besluitvorming gemeenschappelijke regeling West-Brabant de volgende motie in:



De raad van de gemeente Oosterhout, in vergadering bijeen op 19 oktober 2010 en gehoord hebbende de beraadslagingen met betrekking tot agendapunt 0100090 Besluitvorming gemeenschappelijke regeling West-Brabant:



Overwegende dat:

-    de Oosterhoutse gemeenteraad tot nu toe slechts sporadisch geinformeerd is over de inhoud van de vergaderingen van de bestuurlijke regiegroep van het samenwerkingsverband in West-Brabant;

-    In deze vergaderingen besluiten genomen worden, die ook invloed hebben op de gemeente Oosterhout;

-    Een voorbeeld hiervan de vaststelling van de strategische gebiedsvisie is;

-    De gemeenteraad bijvoorbeeld niet geinformeerd is over het feit dat het merendeel van de wijzigingsvoorstellen die de 19 gemeenteraden hebben ingediend op deze Strategische Gebiedsvisie door de Bestuurlijke Regiegroep niet is overgenomen;

-    Het hier dus niet enkel gaat om uitvoeringszaken

-    Het dus wenselijk is dat de gemeenteraad voortaan op een goede wijze geinformeerd wordt over de inhoud van de vergaderingen van het Bestuur van de GR West-Brabant



Verzoekt het College:



1.    De raad voortaan te informeren over de punten die op de agenda staan van het bestuur van de GR West-Brabant;

2.    Dit op een dusdanig tijdstip te doen dat de raad nog invloed uit kan oefenen op het standpunt dat de vertegenwoordiger van de gemeente Oosterhout in gaat nemen in het bestuur van de GR West-Brabant;

3.    De raad standaard de verslagen te verstrekken van de vergaderingen van het bestuur van de GR West-Brabant.



Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks)

0100096 Slotjes-Midden (Van der Zanden)

Voorzitter, vanavond wordt de gemeenteraad voorgesteld om de grondexploitatitie van Slotjes-Midden vast te stellen. Door dit besluit wordt een verdere stap gezet in de, zoals het zo mooi genoemd wordt, herontwikkeling van Slotjes-Midden. GroenLinks is altijd heel erg duidelijk geweest in haar opvattingen over de herontwikkeling van Slotjes-Midden. Ook wij zien dat er in deze wijk iets moet gebeuren. Maar de plannen zoals ze er nu liggen, leiden tot de massale sloop van goedkope sociale huurwoningen. Het feit blijft staan dat dit plan leidt tot een afname van het aantal goedkope sociale huurwoningen (onder de grens voor huurtoeslag van 1- en 2 persoonshuishoudens) van 500. De goedkope sociale huurwoningen die terugkomen hebben een gemiddelde huur, die flink hoger is dan de woningen die nu verdwijnen. Compensatie van dit soort woningen in andere gebieden in Oosterhout komt niet of nauwelijks van de grond. Dit is voor ons dan ook altijd de reden geweest om te stemmen tegen besluiten om verder te gaan met deze herontwikkeling. Zeker vanwege het feit dat nooit serieus onderzocht is of er andere mogelijkheden zijn om Slotjes-Midden te herontwikkelen. Herontwikkeling op zo’n manier dat dat niet zou leiden tot een massale sloop van goedkope sociale huurwoningen.



Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat GroenLinks om bovenstaande redenen ook vanavond niet in zal stemmen met dit voorstel over Slotjes-Midden.



0100097 Rapport Rekenkamer Prestatieafspraken woningcorporaties (Van der Zanden)

Voorzitter, in de raadsvergadering van 18 mei 2010 kwam een rapport van de Rekenkamer ter sprake over het reintegratiebeleid van de gemeente Oosterhout. In mijn bijdrage heb ik toen het volgende aangegeven:



“Voorzitter, wanneer GroenLinks kijkt naar de conclusies van dit rapport van de Rekenkamer dan zien we een bekend patroon. De Rekenkamer geeft in zijn conclusies opnieuw aan dat met de huidige informatie vanuit het College en de gemaakte afspraken de controlerende taak van de gemeenteraad niet goed uitgevoerd kan worden. Het College zegt in zijn reactie vervolgens opnieuw dat het eigenlijk allemaal wel goed zit en de gemeenteraad voldoende geïnformeerd wordt. En vervolgens wordt het rapport dan in de gemeenteraad besproken waarbij de raad aangeeft dat het College ook de conclusies over het informeren van de raad moet overnemen. Wij worden hier inmiddels moe van. Hoe serieus wordt de informatievoorziening richting de gemeenteraad nu genomen?”



Wanneer we nu kijken naar het rapport van de rekenkamer over de prestatieafspraken met woningcorporaties staat hier op pagina 48 de volgende conclusie: “De raad is nauwelijks systematisch geinformeerd over de uitvoering van de prestatieafspraken en heeft geen besluiten genomen om tot bijsturing te komen. De Raad is ook niet tussentijds geinformeerd over trends en ontwikkelingen”



De reactie van het College is, heel verrassend, dat ze de raad voortaan tijdig zullen betrekken bij de vormgeving en voortgang van de prestatieafspraken.



Voorzitter, de opmerkingen van de Rekenkamer over de informatievoorziening richting de gemeenteraad op allerlei onderwerpen beginnen inmiddels structureel te worden. Wat is de reactie van het College op het feit, dat dit in elk rapport van de Rekenkamer wordt opgemerkt? En wat gaat het College er aan doen om hier een eind aan te maken?