Op 18 oktober behandelt de gemeenteraad van Oosterhout het voorstel van het college om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in Oosterhout. GroenLinks is hier een fel tegenstander van. Het is absurd dat dit voorstel wordt gedaan juist op het moment dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op het gevaarlijk bestrijdingsmiddel glyfosaat.

De Kamer nam een motie aan van GroenLinks-Tweede Kamerlid Rik Grashoff. Onkruidverdelgers die het middel glysofaat bevatten, zoals Roundup, worden veel door particulieren en gemeenten gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat dit gif geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten, dode reptielen en amfibieën en verstoorde bodemsystemen veroorzaakt. Daarnaast vormt glyfosaat een bedreiging voor de productie van drinkwater uit oppervlaktewater.

Natuurlijk zal GroenLinks, in navolging op de landelijke politiek, zich ook op gemeentelijk niveau hard maken om toepassing van dit gif te voorkomen.



Het college van Oosterhout wil chemische onkruidbestrijding invoeren omdat dit kostenbesparend zou werken. GroenLinks heeft hier grote vraagtekens bij. Gezien de wettelijke regelgeving vereist chemische onkruidbestrijding een uitgebreide administratie wat juist kostenverhogend werkt. De omvang van de financiële besparing is dan ook erg twijfelachtig.



Samen met een aantal andere partijen, zal GroenLinks komende dinsdag een amendement indienen om de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen door de gemeente uit te sluiten.