Op 1 september jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over het Amphiaziekenhuis Wij beantwoorden uw vragen als volgt.
Vraag 1. Waarom zijn de duidelijk uiteengezette plannen met betrekking tot de Amphialocatie in Oosterhout gewijzigd en in hoeverre is hierover gecommuniceerd?
Vraag 2. Wat is na de presentatie van de Raad van Bestuur in het voorjaar van 2011 aan de gemeenteraad gebeurd? Hier werd toch duidelijk het nieuwbouwplan met de vier nieuwe operatiekamers gepresenteerd. Locatie Oosterhout zou zich specialiseren in korte behandelingen.
Antwoorden 1 en 2. Naar aanleiding van de commotie die eind augustus is ontstaan in de media heeft de Raad van Bestuur een perscommuniqué uitgebracht waarin tekst en uitleg gegeven wordt over de toekomstige situatie van de locatie Pasteur van het Amphia Ziekenhuis. In dat persbericht worden ook de redenen aangegeven voor deze ontwikkeling. Graag willen wij u naar bijgevoegd perscommuniqué verwijzen. Wij vonden ons niet in de positie tekst en uitleg te (moeten) geven over (voorgenomen) beleid van de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis.
Vraag 3. Wat heeft het college concreet tot nu toe gedaan met de motie van 22 maart 2011?
Antwoord 3. Met de door uw raad aangenomen motie als leidraad hebben wij, zowel ambtelijk als bestuurlijk, meerdere gesprekken gevoerd met het Amphia Ziekenhuis over de toekomst van de locatie Pasteurlaan. Tot verdere concrete vervolgafspraken hebben deze gesprekken niet geleid, mede vanwege het ontbreken van een definitief toekomstbeeld binnen de Raad van Bestuur van Amphia over de toekomst van de locatie Pasteur.
Vraag 4. Zijn de afspraken met de huisartsenpost afgerond en is dan de planning zodanig dat er in de vestiging Oosterhout een zogenaamde functie van spoedeisende hulp verzekerd is en blijft?
Antwoord 4. Neen. Onderhandelingen hierover zijn nog gaande. Wij hebben er meerdere malen bij de betrokken partijen – Amphia en Huisartsenpost (HAP) – op aangedrongen dat wij het van het grootste belang vinden dat er een gecontroleerde overgang komt van de onderhavige functie naar de HAP.
Vraag 5. Er vanuit gaande dat de intentieovereenkomst met het Amphia nog niet gesloten is, wat betekent dit voor de (voorgenomen) sluiting per 1 november 2012? Kan dit besluit ook genomen worden zonder dat de intentieovereenkomst gesloten is?
Antwoord 5. De veronderstelling die aan uw vraag ten grondslag ligt, is niet juist. Wij hebben op 17 maart 2011 de intentieovereenkomst met de Raad van Bestuur van het Amphiaziekenhuis ondertekend. Daarin is afgesproken dat er een gecontroleerde overgang van deze functie plaatsvindt van het ziekenhuis naar de HAP.
Vraag 6. Wat gaat het gemeentebestuur op korte termijn ondernemen na dit nieuws?
Vraag 7. Is het gemeentebestuur voornemens juridische stappen te ondernemen om het bestuur van het Amphiaziekenhuis te beletten de klinische functie te beëindigen en de operatiekamers voortijdig te sluiten of doet het gemeentebestuur een dringend beroep op de (thans demissionaire) minister van Volksgezondheid om te bewerkstelligen dat de voorgenomen plannen om de klinische functie van het ziekenhuis te beëindigen en de operatiekamers te sluiten, ongedaan worden gemaakt?
Antwoorden 6. en 7. Samen met de collega’s uit Drimmelen en Geertruidenberg heeft de
portefeuillehouder Volksgezondheid dinsdag 16 september een onderhoud gehad met de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis. Tijdens dat gesprek hebben wij:
· uitgesproken dat wij er onverkort van uitgaan dat ook voor de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis voor de ontwikkeling van de locatie Pasteur het locatieprofiel leidend is, zoals dat ten grondslag ligt aan de intentieovereenkomst uit 2011. Dit geldt zowel de termijn tot 2018 als daarna;
· uitgesproken dat sluiting van de spoedpost ons inziens alleen verantwoord is als tevoren goede afspraken zijn gemaakt met de Stichting Huisartsenpost West-Brabant over de overgang van de functie spoedeisende hulp naar de HAP.
In het overleg heeft de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis nadrukkelijk bevestigd dat in ieder geval tot 2018, op het sluiten van de spoedpost na, geen verandering in het locatieprofiel zal optreden. Tevens heeft de Raad van Bestuur aangegeven nog steeds de intentie te hebben ook na 2018 de OK-capaciteit in Oosterhout te houden. Ook is de RvB nog in onderhandeling met de HAP over een gecontroleerde overname met betrekking tot de functie spoedzorg. Voor een nadere toelichting verwijzen wij naar bijgevoegd gezamenlijk persbericht van het Amphia Ziekenhuis en de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout.
Wij constateren verder dat onze boodschap in de richting van de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis duidelijk is overgekomen. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat wij voor de periode na 2018 geen garantie kunnen afgeven. Dit betekent dat wij het bestuurlijk overleg met het Amphia Ziekenhuis ook de komende jaren onverminderd zullen voortzetten, om ervoor te zorgen dat deze vorm van basiszorg voor Oosterhout en de subregio behouden blijft. Wij vinden het dus van het grootste belang hierover in gesprek te blijven met de Raad van Bestuur van het Amphia Ziekenhuis, te meer omdat de gemeente geen mogelijkheden heeft rechtstreeks in het beleid van de Raad van Bestuur te interveniëren. Het aangaan van juridische procedures – voor zover daarvoor al enige grond zou bestaan – dan wel een beroep op de minister van Volksgezondheid is ons inziens op dit moment niet opportuun en past bovendien niet in een dergelijke aanpak.