Op 1 november stond in BN De Stem een artikel over een last onder dwangsom die door de gemeente Oosterhout aan de Stichting Hergebruik is opgelegd. Concreet betekent dit dat de Stichting Hergebruik met ingang van 1 december a.s. de winkel aan de Kanonnierstraat moet sluiten en de daar aanwezige opvang moet staken.
De Stichting Hergebruik verleent in Oosterhout ondersteuning aan mensen, die bij de reguliere hulpverlening vaak niet terecht kunnen en zonder het bestaan van deze Stichting buiten de boot zouden vallen.
Naar aanleiding van het bovenstaande heeft GroenLinks de volgende vragen:
1. Is het College het met GroenLinks eens dat de Stichting Hergebruik in Oosterhout een functie vervult in de ondersteuning van mensen, die bij de reguliere hulpverlening vaak niet terecht kunnen?
2. Is het College van mening dat het een goede zaak is dat er naast de reguliere hulpverlening ook particuliere initiatieven bestaan om mensen op sociaal-maatschappelijk gebied te ondersteunen?
Aangezien de 24uurs opvangfunctie in het pand van Stichting Hergebruik aan de Kanonnierstraat feitelijk niet meer plaatsvindt is de enige feitelijke tegenstrijdigheid met het bestemmingsplan op dit moment de detailhandel die hier volgens de gemeente Oosterhout plaatsvindt.
3. Kunt u aangeven waarom u de winkel van Stichting Hergebruik beschouwt als detailhandel, terwijl deze winkel feitelijk een ondersteunende functie heeft en dus geen hoofdzaak is?
4. Bent u bereid om wanneer de Stichting Hergebruik een nieuw pand in Oosterhout heeft gevonden soepel om te gaan met het feit dat de Stichting de functie winkel gebruikt om haar cliënten een nuttige dagbesteding aan te bieden?
In een brief van 29 oktober 2012 aan de Stichting Hergebruik schrijft u het volgende:
“Vanwege het ontbreken van een relatie met u of uw organisatie (bijvoorbeeld door subsidieverlening, vergunningverlening, aanbesteding) heeft de gemeente geen zicht op uw activiteiten, zoals u terecht stelt.”
“Er is bij de gemeente geen kennis in huis van uw activiteiten omdat de gemeentelijke taken op het gebied van maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg op basis van een convenant zijn uitbesteed aan de Centrumgemeente Breda. Daarom kan de gemeente ook niet met u meedenken over het oplossen van problemen waar u in dit verband tegenaan loopt.”
5. Kunt u aangeven waar in het convenant dat is gesloten met de Centrumgemeente Breda staat dat de gemeente Oosterhout niet mee mag denken met het oplossen van problemen van particuliere organisaties die zich bezig houden met maatschappelijke opvang? Meedenken over het oplossen van problemen kan toch altijd?
6. Bent u het met GroenLinks eens dat dit een weinig stimulerende houding is in een tijd waarin uw College steeds weer het belang van eigen verantwoordelijkheid en dus particuliere initiatieven benadrukt?
7. Bent u alsnog bereid om met de Stichting Hergebruik mee te denken over het oplossen van de problemen waar zij tegenaan loopt.