Op 23 november jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over Stichting Hergebruik. Wij beantwoorden uw vraag als volgt.

Vraag 1. Is het college het met GroenLinks eens dat de Stichting Hergebruik in Oosterhout een functie vervult in de ondersteuning van mensen die bij de reguliere hulpverlening vaak niet terecht kunnen?

Antwoord 1. Wij constateren met u dat Stichting Hergebruik een van de vele particuliere partijen is die in onze gemeente een rol vervult bij de opvang en begeleiding van kwetsbare personen.

Vraag 2. Is het college van mening dat het een goede zaak is dat er naast de reguliere hulpverlening ook particuliere initiatieven bestaan om mensen op sociaal-maatschappelijk gebied te ondersteunen?

Antwoord 2. In algemene zin zijn wij van mening dat het goed is als cliënten met een zorgvraag kunnen kiezen uit een breed aanbod aan voorzieningen.

Vraag 3. Kunt u aangeven waarom u de winkel van Stichting Hergebruik beschouwt als detailhandel, terwijl deze winkel feitelijk een ondersteunende functie heeft en dus geen hoofdzaak is?

Antwoord 3. In het bestemmingsplan Centrum-Oosterhout is voor het pand Kanonnierstraat 13-15 detailhandel expliciet uitgesloten. Voor de functie detailhandel is het niet noodzakelijk dat het om een commerciële activiteit gaat. De winkel van Stichting Hergebruik heeft de ruimtelijke uitstraling van detailhandel. Overigens zou een woon-zorgbestemming ook niet in het bestemmingsplan passen.

Vraag 4. Bent u bereid om, wanneer de Stichting Hergebruik een nieuw pand in Oosterhout heeft gevonden, soepel om te gaan met het feit dat de Stichting de functie winkel gebruikt om haar cliënten een nuttige dagbesteding aan te bieden?

Antwoord 4. Wij beschouwen Stichting Hergebruik als een particuliere partij. Mochten wij een verzoek van Stichting Hergebruik ontvangen, dan zullen wij per locatie bezien of de activiteiten van Stichting Hergebruik ter plaatse passend zijn. Toetsing aan het bestemmingsplan zal daarvan steevast onderdeel uitmaken.

Vraag 5. Kunt u aangeven waarin het convenant dat is gesloten met de centrumgemeente Breda, staat dat de gemeente Oosterhout niet mee mag denken met het oplossen van problemen van particuliere organisaties die zich bezig houden met maatschappelijke opvang?

Antwoord 5. In het convenant met de gemeente Breda staat nergens dat de gemeente Oosterhout niet mag meedenken over het oplossen van problemen van particuliere organisaties die zich bezig houden met maatschappelijke opvang. In het convenant is echter wel geregeld dat de centrumgemeente Breda eerstverantwoordelijk is, via het zogeheten Stedelijk Kompas, voor een geïntensiveerde aanpak op het terrein van de prestatievelden 7, 8 en 9 van de Wmo (maatschappelijke opvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg). In dit Stedelijk Kompas zijn afspraken gemaakt over een goede begeleiding en opvang (op maat) van kwetsbare mensen. Vroegtijdige signalering en preventieve aanpak moeten uitval uit de samenleving voorkomen. Is er toch sprake van uitval, dan dient binnen 24 uur opvang en begeleiding beschikbaar te zijn. Uiteindelijk worden cliënten voorzien van een individueel traject. Om deze doelstelling te bereiken, is een regionale structuur en een integrale trajectaanpak ontwikkeld in samenspraak met een groot aantal organisaties. Met deze instellingen is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Hierbij is gekozen voor een centrale intake en registratie in centrumgemeente Breda, via het Loket Centraal Onthaal. Oosterhout is inmiddels, net als alle andere regiogemeenten, aangesloten op dit registratiesysteem. Ondanks deze regionale afspraken blijven mensen zelfstandig verantwoordelijk voor hun eigen keuzen. Dit kan betekenen dat mensen kunnen kiezen voor een kwetsbaar bestaan zonder hulp of ondersteuning. Daarnaast kunnen mensen, via inzet van hun persoonsgebonden budget, kiezen voor ondersteuning via een particulier initiatief als Stichting Hergebruik.

Vraag 6. Bent u het met GroenLinks eens dat dit een weinig stimulerende houding is in een tijd waarin uw college steeds weer het belang van eigen verantwoordelijkheid en dus particuliere initiatieven benadrukt?

Antwoord 6. Allereerst willen wij opmerken dat niet alleen het college vindt dat, waar mogelijk, mensen allereerst hun eigen verantwoordelijkheid nemen bij bijvoorbeeld het oplossen van problemen waarvoor zij zich gesteld zien. Deze zienswijze ligt bijvoorbeeld ook ten grondslag aan de Wet maatschappelijke ondersteuning en de daarover door de gemeenteraad aangenomen beleidsnota's. Ten aanzien van Stichting Hergebruik zijn wij van mening dat het feit dat Stichting Hergebruik zich profileert als een particuliere zorgaanbieder, juist betekent dat de stichting zelf een grote eigen verantwoordelijkheid heeft in het organiseren van haar werkzaamheden.

Vraag 7. Bent u alsnog bereid om met de Stichting Hergebruik mee te denken over het oplossen van de problemen waar zij tegenaan loopt?

Antwoord 7. Wij zijn altijd bereid mee te denken met maatschappelijke instellingen in onze gemeente. Dit laat echter onverlet de primaire verantwoordelijkheid van Stichting Hergebruik om zelf met oplossingen te komen voor haar huisvestingsproblematiek.