Tijdens de raadsvergadering van 26 maart heeft GroenLinks een mondelinge vraag gesteld over de Outflow. GroenLinks heeft het woord gevoerd over de Sportnota.
Mondelinge vraag Outflow (Van der Zanden)
In de raadsvergadering van december is het bij de raadsnota over jongerencentrum Outflow niet tot besluitvorming gekomen. Op een later moment zal dit onderwerp terugkomen in de gemeenteraad. In de vergadering van december is toen de datum van april gevallen. Wij horen graag van de wethouder wanneer de gemeenteraad een voorstel over de toekomst van dit jongerencentrum tegemoet kan zien?
Visie op Sporten en Bewegen (Van Bruchem)
Sporten is leuk en biedt ontspanning voor jong en oud. Daarnaast heeft sporten heeft ook een aantal andere voordelen. Zo krijgen mensen er meer sociale contacten door. Sporten is bovendien gezond.
GroenLinks vindt dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te gaan sporten. Wij zijn het met het college eens dat de gemeente daar een belangrijke bijdrage aan moet leveren, in nauwe samenwerking met OIB, de sportverenigingen en andere partners.
In grote lijnen kan GroenLinks zich vinden in de visie die nu voorligt. Wel is het heel vreemd dat er met geen woord wordt gerept over de inhoud en doelen van de vorige sportnota. Een evaluatie, al dan niet beknopt, moet altijd de basis .zijn voor nieuwe visie.
Er is een aantal punten waarvan wij vinden dat ze in de definitieve versie meer aandacht moeten krijgen.
Ten eerste het accommodatiebeleid. De in de visie genoemde uitgangspunten zijn prima. Maar de uitwerking moet veel sneller. De afgelopen jaren heeft de raad al vaakaangegeven dat er behoefte is aan een helder accommodatiebeleid. Dit is aan de orde geweest bij de behandeling van de raadsnota’s van VVO, TSC en Twins. GroenLinks voorziet dat met het nu aangekondigde proces, het hele accommodatiebeleid over de verkiezingen heen wordt getild. Ook gezien de nauwe relatie tussen het accommodatiebeleid en de doelen uit de visie is dag ongewenst.
Een ander punt is de betrokkenheid van de verenigingen. In de nota wordt aangegeven dat de verenigingen uitvoering zullen geven aan een groot aantal activiteiten. GroenLinks onderschrijft dit; een actieve deelname van de verenigingen is essentieel. Wij vinden daarbij wel, en dat ontbreekt nu nog, dat de verenigingen daarbij een volwaardige partner moeten zijn in het sportbeleid. GroenLinks vindt dat de verenigingen en ook andere betrokkenen de komende maanden intensief moeten meepraten en inbreng moeten kunnen leveren bij de uitwerking van de visie. En niet pas op het moment dat de nota er ligt en wordt aangeboden aan de raad, maar juist in de periode daarvoor. De verenigingen hebben meerdere malen aangegeven dat ze actief willen zijn, maar dat het hen vaak aan menskracht en financiën ontbreekt.
GroenLinks vindt dat er middelen (in de vorm van capaciteit en/of financiën) moeten zijn om de verenigingen die initiatieven nemen te ondersteunen. Alleen op die wijze kunnen verenigingen daadwerkelijk in stelling worden gebracht en een bijdrage leveren.
Uit de evaluatie blijkt dat de OIB heel goed functioneert. Van de combinatiefuncties, wordt zelfs gesteld, dat de resultaten alle verwachtingen overtreffen en dat de werkwijze ook interessant is voor andere beleidsvelden.
GroenLinks heeft gemerkt dat zowel de OIB als andere betrokkenen ongerust zijn over de rol- en taakverdeling tussen de sportmakelaar, de overige gemeenteambtenaren en de OIB. Dit zal in de uiteindelijke sportnota beter moeten worden omschreven.
Daarbij vindt GroenLinks het belangrijk dat er niet alleen buiten het gemeentehuis, maar ook intern binnen de gemeente, integraal wordt gewerkt. Gemeenteambtenaren zijn namelijk actief op tal van beleidsvelden, gerelateerd aan het sportbeleid. Als het bijvoorbeeld gaat om relaties tussen maatschappelijk beleid (wmo), economisch beleid (recreatie & toerisme) en onderwijs, is het heel belangrijk dat medewerkers elkaar snel kunnen vinden en dat er kansen en mogelijkheden worden gezien om zaken te combineren. Hierbij kan een sportmakelaar een essentiële rol spelen. Echter ook de medewerkers vanuit de verschillende afdelingen zijn hierbij belangrijk. Zij moeten gestimuleerd worden om in hun reguliere werkzaamheden ook de mogelijkheden voor de doelen van sport en bewegen te zien en te onderkennen.
GroenLinks vindt dat de OIB een belangrijke rol moet (blijven) spelen, ook bij de ondersteuning van verenigingen. De OIB heeft zichzelf de afgelopen periode bewezen en heeft een belangrijk draagvlak gekregen, vertrouwen gekregen en een relevant netwerk opgebouwd.
Samenvattend is de bijdrage van Groenlinks:
- Snellere uitwerking van het accommodatiebeleid!
- Goede ondersteuning van verenigingen.
- De expertise en het netwerk van de OIB moeten ook voor verenigingen worden ingezet.
- Binnen de gemeente moet integraal gewerkt worden, zodat mogelijkheden optimaal worden benut.
- De komende maanden moeten de externe partners intensief betrokken worden bij het opstellen van de definitieve sportnota!