Tijdens de raadsvergadering van 25 juni heeft GroenLinks mondelinge vragen gesteld over de bewegwijzering aan het Paterserf en de parkeerzones in Oosterhout. GroenLinks heeft het woord gevoerd over de notitie Jeugdzorg

Mondelinge vraag bewegwijzering EHBO/D4 aan het Paterserf (Van der Zanden)

Vroeger was aan het Paterserf de EHBO vereniging met schaakclub D4 gevestigd. Tot enkele maanden geleden stond er achter het zwembad keurig een gele wegwijzer die verwees naar het al enige tijd geleden afgebroken gebouw waarin beide verenigingen zaten. Op 16 april heb ik hier een bericht over op Twitter gezet en nog dezelfde dag was de gele wegwijzer weggehaald. Ik was toen in de veronderstelling dat de afdeling Openbare Ruimte dit medium goed in de gaten houdt en snel optreedt bij meldingen. Tot mijn verbazing was deze gele wegwijzer eind mei ineens weer terug. Keurig wijzend naar een volledig leeg terrein waarop binnenkort woningen gebouwd gaan worden. Een vreemde en mysterieuze zaak. Naar aanleiding hiervan heb ik de volgende vraag voor de wethouder:

•    Kan de desbetreffende wegwijzer weggehaald worden en kan er in heel Oosterhout eens kritisch gekeken worden of deze wegwijzers nog kloppend zijn?

Mondelinge vraag communicatie parkeerzones (Van Bruchem)

De verschillende zones voor het parkeren met een bewonersvergunning zijn slecht aangegeven. Als je als gast gebruik maakt van een kraskaart, staat daarop wel het zonenummer aangegeven, maar niet wat die zone inhoudt. In een verkeerde zone parkeren leidt tot een boeten. Kan de wethouder de communicatie hierover verbeteren? Zo zou op het kraskaartje een zonekaar kunnen worden weergegeven of de betreffende straatnamen worden vermeld. Een ander optie is op de parkeerterreinen in het centrum bordjes met de zonenummering te plaatsen. Het kan toch niet zo zijn dat men eerst op internet moet gaan zoeken, ook dat is niet eenvoudig, naar een kaartje van de zone, alvorens men kan gaan parkeren.



0130032 Jeugdzorg (Van der Zanden)

Voorzitter, de decentralisatie van de Jeugdzorg is de eerste van een drietal grote decentralisaties die de komende jaren op de gemeente af gaat komen. Uit de door het College aangeleverde stukken en de informatieavond van afgelopen dinsdag is duidelijk geworden dat het hier gaat om een uitermate complexe materie:



1)    De gemeenten worden verantwoordelijk voor de Jeugdzorg, maar allerlei taken moeten wel verplicht regionaal geregeld worden;

2)    De gemeenten worden financieel verantwoordelijk maar bepalen niet in alle situaties of iemand toegang krijgt tot een voorziening op het gebied van de jeugdzorg. Denk hierbij maatregelen die door de rechter worden opgelegd;

3)    Hoe de uiteindelijke decentralisatie van de Jeugdzorg eruit gaan zien is nog niet duidelijk;

4)    Er is geen volledig beeld van het huidige beroep dat op de Jeugdzorg gedaan wordt voor de gemeente;

5)    De decentralisatie van de Jeugdzorg wordt door de landelijke overheid als een bezuinigingsoperatie opgezet waardoor het nog maar de vraag is in hoeverre we als gemeente in staat zijn om de jongeren en hun ouders echt te helpen zoals dat nodig is.



Als centraal uitgangspunt in de notitie over de decentralisatie van de Jeugdzorg wordt door dit College de eigen verantwoordelijkheid/zelfredzaamheid van burgers genomen. Op de informatieavond van afgelopen dinsdag werd door een aantal korte filmpjes zeer duidelijk gemaakt dat er bij kinderen die op welke manier dan ook begeleid worden door Jeugdzorg in een aantal gevallen sprake is van stoornissen. Hierbij kan dan bv. gedacht worden aan stoornissen in het autistisch spectrum. Ook werd duidelijk dat problemen in de opvoeding met kinderen soms veroorzaakt worden door bepaalde psychische problemen bij de ouders zelf.  Het gaat hier dan in bepaalde gevallen om stoornissen/problemen die er voor zorgen dat kinderen/ouders nu maar ook later hun eigen verantwoordelijkheid simpelweg niet kunnen nemen. Datgene waar de gemeente dus naar streeft, zal in een aantal gevallen niet mogelijk zijn. De maakbaarheidsgedachte die achter dit principe van eigen verantwoordelijkheid zit, zal dus soms een utopie blijven. Dat zullen we naar de mening van GroenLinks als politiek moeten erkennen.



Voorzitter, hoewel er nu nog veel onduidelijk is, draait het in de Jeugdzorg uiteindelijk om de manier waarop kinderen/ouders geholpen gaan worden. Bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is er de laatste jaren sprake van een tendens van individuele naar collectieve voorzieningen. Om financiële redenen moet er ook steeds vaker gekeken worden naar de goedkoopste oplossing, waarbij nog maar de vraag is of dat ook de beste oplossing is. Zo staat op pagina 13 van de nota Jeugdzorg aangegeven: “De efficiencykorting van 15% op het budget jeugdzorg betekent dat de winst gehaald moet worden uit preventie en een andere manier van ondersteuning/zorg. In het kader van de ombuigingsoperatie staan echter ook lopende preventieve voorzieningen (bijvoorbeeld schoolmaatschappelijk werk) onder druk. Het jeugdzorgbudget is niet toereikend om ook die vormen van preventie te realiseren. Daarbij gaat bij preventie gaat de kost voor de baat uit. In de jeugdzorg kan de omslag jaren duren voordat de

gunstige effecten van preventie op bijvoorbeeld jeugdbescherming of residentiële zorg te zien zijn.” Naar de mening van GroenLinks is het juist de gemeenteraad, die de kaders vast moet stellen in hoeverre we bij de jeugdzorg op individuele of collectieve voorzieningen in moeten steken. We moeten ons daarbij als raad niet zelf vleugellam maken, zoals we bij de WMO hebben gedaan, doordat we hier alleen nog maar zeer algemene nota’s vaststellen waardoor totaal onduidelijk is, wat er nu in de praktijk gebeurd. Dit terwijl we als raad wel verantwoordelijk blijven voor het beleid.



Voorzitter, tot slot wordt in de nota Jeugdzorg aangegeven dat een aantal zaken regionaal geregeld zullen gaan worden. Ook hiervan is nog niet duidelijk hoe dit plaats zal gaan vinden. U kent de kritische houding van GroenLinks m.b.t. Gemeenschappelijke Regelingen. Het komt te vaak voor dat we hier als gemeente te weinig invloed op hebben, maar uiteindelijk wel de rekening moeten betalen. Wanneer er sprake is van het regionaal regelen van bepaalde taken, en dat zal nodig moeten zijn, moet de regie hiervoor wel bij de gemeente Oosterhout blijven liggen. Wij moeten als gemeente invloed houden op de jeugdzorg die de kinderen/jongeren en ouders in de toekomst in Oosterhout zullen gaan krijgen.