Sinds 8 april wordt Windows XP niet langer ondersteund door Microsoft. Dit omdat het besturingssysteem sterk verouderd is. Een groot aantal Nederlandse gemeenten heeft nog niet al haar computers gemigreerd naar een ander besturingssysteem. Omdat dit een potentieel beveiligingsrisico is, hebben de grote gemeenten een contract met Microsoft gesloten om alsnog ondersteuning te krijgen. Kleinere gemeenten kunnen zich hierbij aansluiten, voor een gemeente met meer dan 30.000 inwoners gaat het om een vergoeding van 15.000 euro voor één jaar. Volgens onze informatie draaien er ook nog systemen van de gemeente Oosterhout op Windows XP.

Naar aanleiding daarvan heeft GroenLinks de volgende vragen:



1. Kunt u aangeven of er binnen de gemeente Oosterhout inderdaad nog systemen op Windows XP werken.

2. Zo ja, om hoeveel systemen gaat het hier?

3. Kunt u aangeven of de gemeente aanvullende ondersteuning heeft ingekocht bij Microsoft?

4a. En indien dat het geval is, welk bedrag is hiervoor neergelegd?

4b. Indien dit niet het geval is, kunt u dan aangeven waarom dit beveiligingsrisico genomen wordt?



Microsoft kondigt al jaren aan dat de ondersteuning op Windows XP in april 2014 stopgezet zou worden. De ondersteuning van het besturingssysteem zou oorspronkelijk zelfs al in 2012 stoppen, omdat het nog veelvuldig wordt gebruikt, heeft Microsoft dit uitgesteld. Er was dus een zeer ruime periode (minimaal twee jaar) om te anticiperen op het stoppen van deze ondersteuning.



5. Kunt u aangeven waarom de gemeente Oosterhout niet eerder heeft geanticipeerd op het stopzetten van de ondersteuning van Windows XP?

6. Wanneer zullen de systemen die op dit moment nog Windows XP draaien worden gemigreerd naar een ander besturingssysteem?

7. Bent u het met GroenLinks eens dat het geld had kunnen schelen wanneer er eerder was geanticipeerd op het stoppen van de ondersteuning van Windows XP en de systemen dus voor april 2014 naar Windows 7 of Windows 8 waren gemigreerd?



Uhro van der Pluijm