In 2001 is het pand Warandelaan 43 aangewezen als gemeentelijk monument. Op 2 juli 2013 ontving het College het verzoek de monumentenstatus aan Warandelaan 43 te verwijderen. De commissie voor Welstand en Monumenten adviseerde het College op 30 augustus 2013 de monumentenstatus niet op te heffen. Dit advies werd in een later stadium overgenomen door de behandelend ambtenaar. In februari 2014 heeft het College na een bezoek aan Warandelaan 43 besloten dit advies naast zich neer te leggen en de monumentenstatus op dit pand toch op te heffen.
Naar aanleiding van het bovenstaande heeft GroenLinks de volgende vragen:
1. Waarom gaat het college in tegen het advies van de commissie voor welstand en monumenten?
2. Waarom legt het college een advies van een behandelend ambtenaar naast zich neer?
3. Is onverkoopbaarheid en achterstallig onderhoud van een monument een legitieme reden om de monumentenstatus op te heffen?
4. Zijn er meer monumenten in de gemeente die onverkoopbaar zijn en waar wellicht achterstallig onderhoud in het spel is? Zo ja, wordt hier ook de monumentenstatus van opgeheven?
5. Is het college zich bewust van de precedentwerking die hiervan uitgaat?
6. Welke kosten brengt het met zich mee om het gebouwtje eventueel te verhuizen naar Museum Oud Oosterhout?
7. Wat is, vanuit historisch perspectief, de reden geweest om het pand aan de Warandelaan 43 de monumentenstatus te verlenen?
8. Wat is, vanuit historisch perspectief, de reden geweest om de monumentenstatus van het pand aan de Warandelaan 43 weer op te heffen?
M. Louwerens