Op 18 november jl. hebt u schriftelijke vragen ex art. 41 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad gesteld over de website infoplein.oosterhout.nl. Wij beantwoorden uw vragen als volgt.

Vraag 1. Kunt u aangeven wat de aanschafkosten zijn geweest van alle tips die op infoplein.oosterhout.nl te vinden zijn?

Antwoord 1. Het onderhoud en gebruik van de database met tips op het gebied van jeugd, Wmo en werk en inkomen kost € 7.300 op jaarbasis. Het onderhoud van de (Oosterhoutse) sociale  kaart (o.a. het functioneren van de website en het bijhouden van gegevens van lokale en regionaleorganisaties) kost € 10.278 per jaar.

Vraag 2. Kunt u aangeven op welke manier deze tips zijn aangepast naar de Oosterhoutse situatie?

Antwoord 2. De tips zijn in de regel algemeen van aard, de website zelf biedt vele tientallen doorverwijzingen naar organisaties en instellingen die in Oosterhout actief zijn.

Vraag 3. Wat is de reden dat er niet voor gekozen is om door de eigen organisatie tips op het gebied van zelfredzaamheid te ontwikkelen (gebaseerd op de praktijk in Oosterhout)?

Antwoord 3. Door aan te sluiten bij een landelijk ontwikkeld instrument, hebben wij aanzienlijk op de kosten van een dergelijke voorziening kunnen besparen. Niet alleen het bouwen, maarzeker ook het actueel houden van de aangeleverde informatie is een zeer tijdrovende klus.

Vraag 4. In hoeverre zijn de websites waarnaar verwezen wordt op infoplein.oosterhout.nl aangepast aan de Oosterhoutse situatie? Op de pagina over reizen met het openbaar vervoer staat bijvoorbeeld een link naar de website van de waterbus, die enkel in de buurt van Rotterdam actief is.

Antwoord 4. Zie ons antwoord op vraag 2.

Vraag 5. Bent u van mening dat een aantal tips op deze website "open deuren" zijn en aangepast of verwijderd dienen te worden om de website infoplein.oosterhout.nl een serieuzere uitstraling te geven?

Antwoord 5. Neen, die mening zijn wij niet toegedaan. De website heeft tot doel een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Dit betekent dat hierop informatie en tips zijn opgenomen die sommige bezoekers inderdaad als vanzelfsprekend zullen beschouwen, maar waarmee anderen toch geholpen zijn. Uit een Oosterhoutse "pre-test" onder professionals en gebruikers bleek dat zij het taalgebruik juist waarderen. Naar aanleiding van de landelijke discussie over de tips heeft de leverancier de meest bediscussieerde formuleringen in de database van de website gewijzigd.  Daarnaast heeft de leverancier alle tips nogmaals kritisch tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast. Ten slotte blijft de leverancier de inhoud van de teksten bijwerken naar aanleiding van reacties van gebruikers. Gebruikers kunnen onderaan elke pagina een terugkoppeling geven op de inhoud.

Vraag 6. Waarom denkt het college dat de informatie op de infoplein-website een goede afspiegeling is van de behoefte van de doelgroep?

Antwoord 6. Wij denken dat het niet goed mogelijk is te spreken over de behoefte van de doelgroep. De doelgroep is immers zeer divers samengesteld. Zoals wij in ons antwoord op vraag 5 al  hebben aangegeven, zullen er cliënten zijn die de tips voor de hand liggend vinden, terwijl andere gebruikers wel baat hebben bij de suggesties. Daarnaast willen wij nog melden dat de tips  gebaseerd zijn op vragen uit de praktijk, die onder andere naar boven zijn gekomen tijdens keukentafelgesprekken die professionals met cliënten voeren.