Tijdens de raadsvergadering van 24 februari heeft GroenLinks het woord gevoerd over het Meerjarenplan Integrale Veiligheid en de plannen voor de Wilhelminahaven.
Plannen Wilhelminahaven (Martijn Louwerens)
Over een aantal zaken met betrekking tot de plannen voor Wilhelminahaven kan GroenLinks kort zijn. Zo zijn we te spreken over het feit dat 80% van de woningen gunstig is gesitueerd ten opzichte van de zon, wat voor het plaatsen van zonnepanelen ook gunstig is. Verder vinden we dat er op een goede manier gebruik wordt gemaakt van het hoogteverschil. Hierdoor kan het regenwater goed opgevangen worden in de wadi’s, zodat dit ten goede komt aan de grondwatervoorraad. Bijkomend voordeel is dat het riool op deze wijze ontlast wordt.
Echter, voorzitter, GroenLinks ziet ook enkele mindere punten in het plan.
Als eerste de woontoren. Naar onze mening is deze veel te hoog. Een hoogte van maximaal 6 verdiepingen lijkt ons hier meer op zijn plaats. Verder vinden we de afstand van deze woontoren tot de Vuurtoren aan de Brandaris te klein. Nu is dit ongeveer 150 meter, met onbelemmerd zicht vanuit de toren. De afstand tot de eerste Houthaventoren is 300 meter. Het lijkt GroenLinks een betere optie om de nieuwe toren zo’n 75 meter op te schuiven. De afstand tot de al bestaande torens wordt dan in beide gevallen 225 meter.
Dan het Tricorpterrein. Hier rust een zware milieucategorie 3 op. Hoewel het feitelijk gebruik van het bedrijven terrein nu anders is, kan niet uitgesloten worden dat dit in de toekomst ook het geval is. Volgens de richtlijn is een veilige afstand variabel, van 30 tot 50 meter. Hier is gekozen voor de minst veilige afstand van 30 meter. Voorzitter, het is volgens GroenLinks het een of het ander: of een afstand van 50 meter om zo de veiligheid van toekomstige bewoners te garanderen, of milieucategorie 3 af van Tricorp, zodat op die manier de veiligheid wordt gegarandeerd.
Dan tot besluit de ontsluiting van de Bredaseweg. Te verwachten valt, dat deze verkeersader nog verder verstopt zal raken door de ontwikkeling van de Wilhelminahaven. Door de ontwikkeling van dit terrein is een verbinding tussen de Bredaseweg en de Wilhelminalaan geen reële optie meer. GroenLinks verzoekt het College om haar plannen met betrekking tot de verkeersafwikkeling van de Bredaseweg al opiniërend voor te leggen aan de Raad alvorens dit middels het Mobiliteitsplan in 2016 te doen.
Meerjarenplan Integrale Veiligheid (Uhro van der Pluijm)
Voor ons ligt het meerjarenplan Integrale Veiligheid. Volgens GroenLinks een ontzettend belangrijk onderwerp. Immers, je ergens veilig voelen is zo'n beetje het belangrijkste criterium om ergens prettig te kunnen wonen of werken. Als je je ergens niet veilig voelt, dan voel je je er ook niet prettig.
Daar zit overigens ook direct een probleem. Een gevoel is altijd subjectief. Waar de een zich pas onveilig voelt als er in de buurt een woningoverval heeft plaatsgevonden, voelt de ander zich al onveilig vanwege hangjongeren in zijn of haar wijk. Een gevoel is subjectief, dus daar oordelen we niet over, maar het moge duidelijk zijn dat er een duidelijk verschil is tussen deze twee zaken.
Voorzitter, GroenLinks meent dat het moeilijk om hier een eenduidig plan aan te verbinden. Aan de ene kant moet je namelijk een plan hebben waarmee de criminaliteit omlaag gaat. Aan de andere kant moet het veiligheidsgevoel van mensen tegelijkertijd ook omhoog gaan. Daar zit hem nu net de crux. Hoewel zowel in Oosterhout als landelijk het aantal misdrijven daalt, daalt het veiligheidsgevoel van "de burger" niet mee. Die heeft juist het gevoel dat bijvoorbeeld inbraken in zijn of haar buurt vaak voor komen.
De cijfers tonen aan dat dit idee niet klopt, maar de volksmond beweert dan weer dat de cijfers niet kloppen. Die horen juist veel meer over alle misdrijven in de gemeente. De oorzaak daarvan is simpel: Waar je vroeger alleen van een inbraak wist wanneer die bij jou in de buurt was geweest, of bij iemand die, al dan niet via-via, kende, lees je het nu gewoon op alle regionale nieuwssites. Als je wilt, hoef je geen inbraak, overval of mishandeling te missen. Daardoor lijkt het, in tegenstelling, tot de cijfers meer.
Voorzitter, GroenLinks is van mening dat je deze beeldvorming alleen op kunt lossen door de juiste communicatie. Goed communiceren dat het aantal misdrijven gedaald is, bijvoorbeeld. Of juist communiceren in hoeverre de misdrijven worden opgelost. GroenLinks wil graag weten of het college het hier mee eens is en hoe de portefeuillehouder dit dan aan gaat pakken.
Voorzitter, tot slot nog enkele punten in het plan die GroenLinks zijn opgevallen. Een van de prioriteiten is het voorkomen van polarisatie en radicalisering. Wij hopen dat hiermee niet alleen de radicale islam mee bedoeld wordt, maar alle radicalisering. Dus ook extreemlinks, extreemrechts en al het andere extremisme in Oosterhout. Al was het maar omdat radicalisering van de ene groep ook kan leiden tot radicalisering van een groep die hier tegenover staat. Ook is GroenLinks benieuwd in hoeverre er al aanwijzingen zijn over radicalisering in Oosterhout.