Tijdens de raadsvergadering van 24 maart heeft GroenLinks mondelinge vragen gesteld over Earth Hour en de stand van zaken betreffende de jeugdzorg. Verder is het woord gevoerd over de cultuurnota en de stand van zaken betreffende de Woonvisie.
Mondelinge vraag jeugdzorg (Louwerens)
Bij de beantwoording van de sjabloonvragen over het beleidsplan jeugdhulp in 2014 werd gesteld dat nog niet alle cijfers vanuit het Rijk binnen waren. Deze gegevenslevering kon duren t/m februari 2015. Inmiddels is het maart 2015. GroenLinks vraagt zich af of inmiddels deze levering vanuit het Rijk heeft plaatsgevonden en wat de definitieve aantallen wat betreft cliënten zijn in de gemeente Oosterhout.
Mondelinge vraag Earth Hour (Van der Pluijm)
Komende zaterdag, 28 maart, is het opnieuw tijd voor Het Uur der Aarde, oftewel Earth Hour. Tijdens dit evenement, bedacht door het Wereld Natuur Fonds, wordt iedereen opgeroepen om tussen half 9 en half tien een uurtje de lichten te doven. Zo wordt energiebesparing gepromoot.
Gebouwen als de Big Ben, het Empire State Building, de Eiffeltoren en de Brandenburger Tor worden dat uur een tijdje donker. GroenLinks vraagt al jaren vergeefs of Oosterhout in de voetsporen van de wereldsteden waarin deze gebouwen staan wil treden. Dit jaar willen wij opnieuw van de portefeuillehouder horen of het nu wel mogelijk is om een beeldbepalend gebouw binnen onze gemeente donker te maken?
Projectopdracht Cultuurnota (Louwerens)
Cultuur is van iedereen en voor iedereen. Verbindend bestuur is bij cultuurbeleid dus van groot belang. Betrokken mensen, die ook echt betrokken worden bij het maken van beleid, zullen dit beleid logischerwijs eerder omarmen dan als ze er niet bij betrokken worden. Voorzitter, GroenLinks wil hier in ieder geval een lans breken voor de jongeren in Oosterhout. Zij weten als geen ander waar het nu aan ontbreekt en hebben vaak goede en creatieve ideeën als het gaat om cultuur, in de breedste zin van het woord. Bovendien kan wellicht op deze manier een goede koppeling gemaakt worden naar één van de transities. Wellicht is het een idee om ook de jongerenwerkers te betrekken bij het cultuurbeleid. Zij weten wat er speelt en kunnen goede input leveren over hoe cultuur een rol kan spelen. Op deze manier kunnen we voorkomen dat de jeugd vergeten wordt bij het cultuurbeleid van Oosterhout. Het is volgens GroenLinks dus belangrijk om jongeren er bij te betrekken. Dit betekent pro-actief handelen: naar jongeren toe en met ze in gesprek gaan. Dit kan wellicht in samenspraak met scholen in onze gemeente. Op deze manier wordt er bovendien een nog bredere verbinding gemaakt, want ook scholen worden op deze manier betrokken bij het cultuurbeleid. Tor zover de korte bijdrage van GroenLinks.
Evaluatie Woonvisie (Van der Pluijm)
De woonvisie. Een instrument om ervoor te zorgen dat Oosterhout niet alleen een gezinsstad is, maar ook een echte FAMILIEstad. Dus ook voor dat nichtje dat in haar eentje in een appartement wil gaan wonen, voor die neeft die samen met zijn vriendin een eerste huis wil gaan kopen en opa en oma die hun eengezinswoning willen inruilen voor meer toekomstgerichte huisvesting.
Vier jaar geleden hebben we als gemeenteraad speciale aandacht gevraagd voor deze groepen en als het aan GroenLinks ligt, dan blijft dat het geval en zorgt de gemeente ervoor dat er voldoende woningen zijn voor deze groepen. Zonder er veel te veel te bouwen, natuurlijk.
Voorzitter, vier jaar terug zijn er ook prestatieafspraken gemaakt met Thuisvester. Onderdeel van deze afspraken was het duurzamer maken van de huurwoningen van Thuisvester. Wij zijn van mening dat Thuisvester hier goed mee aan de slag is gegaan, het aantal woningen in de lagere energielabelklassen is al met 500 gedaald. Prima, maar GroenLinks ziet nog ruimte voor verbetering die de komende vier jaar ingevuld kan worden.
De afgelopen jaren heeft Thuisvester met name geïnvesteerd in bouwkundige aanpassingen om haar woningen duurzamer te maken. Aanpassingen die door de huurders relatief snel terugverdiend zijn, wat dus positief is. Wel vindt GroenLinks het jammer dat hier in sommige gevallen een huurverhoging tegenover heeft gestaan. Wij snappen dat ook Thuisvester zuinig met geld om moet gaan, maar voor de huurder kan het zo een broekzak-vestzak-verhaal worden. Dat is volgens ons niet het idee van woningen verduurzamen.
Voorzitter, wat GroenLinks betreft zet Thuisvester de komende vier jaar opnieuw vol in op het duurzamer maken van haar woningen, maar dat moet niet ophouden bij bouwkundige aanpassingen. Wij vinden dat er ook gekeken moet worden naar andere aanpassingen. Dat kan heel simpel: Door alle huurwoningen te voorzien van een HR-ketel, maar wat GroenLinks betreft worden Thuisvester en haar huurders wat onafhankelijker van de energiemarkt.
Zonnepanelen voor zowel elektriciteit als warm water zouden daar aan kunnen bijdragen, voorzitter. Op dat vlak is de afgelopen vier jaar nog weinig gebeurd. Weliswaar zijn er 300 zonnepanelen geplaatst op de gebouw van het complex Oudenhove, maar daar kunnen de huurders niet van meegenieten. Zonnepanelen aanbieden aan individuele huurders is al in de onderzoeksfase gesneuveld. GroenLinks denkt dat dit beter kan.
Zo zou het aanbieden van zonnepanelen aan individuele huurders volgens ons opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden. Verschillende woningcorporaties doen dit. In bijvoorbeeld de gemeente Haarlemmermeer verwachting woningcorporatie Ymere de komende jaren in totaal 24 duizend zonnepanelen te plaatsen op 3 duizend huurhuizen. De bewoner van het huis betaalt hier vervolgens een vast bedrag per maand voor aan een stichting waarin zowel deze woningcoporatie als de gemeente Haarlemmermeer participeren. Dat bedrag is sowieso lager dan de huidige energierekening van deze huurders.
Voorzitter, een andere optie is om alle collectieve gebouwen van Thuisvester te voorzien van zonnepanelen. Deze gebouwen, met name appartementencomplexen, hebben bij elkaar een aardige dakoppervlakte. In tegenstelling zoals nu bij het complex Oudenhove gebeurt, zou Thuisvester de huurders van deze complexen de mogelijkheid kunnen bieden om zo'n zonnepaneel te huren. Op deze manier zijn ook de huurders van deze complexen in staat om zich onafhankelijker te maken van de energiemarkt.
GroenLinks denkt dat met deze suggesties het verduurzamen van de woningen van Thuisvester nog een extra zetje kan krijgen.