Tijdens de raadsvergadering van 20 oktober heeft GroenLinks het woord gevoerd over het bestemmingsplan Wilhelminahaven, de Regionale Samenwerking, de parkeertarieven 2016 en het Sportaccommodatiebeleid. GroenLinks heeft mondelinge vragen gesteld over het vergunningparkeren in het Santrijngebied en de openingstijden van het grote zwembad in de Warande.
MONDELINGE VRAGEN OPENINGSTIJDEN GROTE BAD DE WARANDE (Van der Zanden)
Het nieuwe zwembad in de Warande is op dit moment al enige tijd open. Recent hebben een aantal bezoekers van dit zwembad een brief naar de gemeente gestuurd n.a.v. de openingstijden van het grote bad van de Warande. Het grote bad is op werkdagen in de vroege ochtend open van 7 tot 10 en op zaterdag van 7 tot 8 uur.
Graag horen wij van de wethouder waarom er voor gekozen is om bezoekers na deze tijdstippen te verwijzen naar het kleinere 25-meter/doelgroepenbad. In de brief wordt aangegeven dat er daar dan sprake is van een grote drukte, terwijl het grote bad niet gebruikt wordt.
MONDELINGE VRAGEN PARKEREN VERGUNNINGSHOUDERS SANTRIJNGEBIED (Van der Zanden)
Omdat de parkeergarage in het Santrijngebied nog niet geopend is, maar de voorstellingen in Theater de Bussel al wel starten is een aantal betaalde parkeerplaatsen in het Santrijngebied tijdelijk omgezet naar vergunninghoudersplaatsen. Verder is het vergunninghoudersparkeren verruimd van 18 naar 21 uur. Wij krijgen signalen dat er al voor 21 uur geparkeerd wordt op parkeerplaatsen voor vergunninghouders en dat hier door handhaving niet tegen opgetreden wordt, terwijl er handhavers in het gebied aanwezig zijn.
Kan de wethouder aangeven of deze signalen bij hem ook bekend zijn en of hij kan toezeggen dat hier voortaan wel tegen wordt opgetreden door de aanwezige handhavers.
Sportaccommodatiebeleid (Louwerens)
Bij de voorliggende nota aangaande het sportaccomodatiebeleid wil de fractie van GroenLinks het College een aantal zaken ter overweging meegeven.
De schouw van de buitensportaccommodaties heeft in 2014 plaatsgevonden. Op basis van de ledentallen is gekeken naar onder andere de capaciteit van verenigingen. Het lijkt GroenLinks wijs te kijken naar de prognoses van de ledentallen. Het zou zomaar kunnen zijn dat verenigingen een groei doormaken, waardoor er op termijn te weinig capaciteit is.
Bij de beoordeling van de kleedruimtes is naar ons oordeel te weinig gekeken naar de eisen waaraan verenigingen moeten voldoen vanuit de overkoepelende bonden. Wij vragen het College ook deze eisen mee te nemen in de overwegingen. Bovendien zijn sommige kleedkamers aantoonbaar verouderd. Wellicht is een upgrade naar conditiescore 2, goede staat, te overwegen. Als ik mijn huis verbouw, wil ik dat deze verbouwing voor langere tijd stand houd. Zo is het ook met de verbouwing van de kleedkamers. In sommige gevallen, zoals bij Neerlandia, lijkt het nu lapwerk te worden. Uiteindelijk ben je hier duurder mee uit dus waarom niet het in één keer goed aanpakken? Verder gaat GroenLinks er vanuit dat bij renovatieplannen, verbouwingsplannen en nieuwbouwplannen er serieus werk wordt gemaakt van duurzaamheid.
Uit de schouw bleek verder dat hockeyclub de Warande behoefte heeft aan nieuwe kleedkamers. Deze worden in 2017 en 2018 gerealiseerd. Echter, in 2016 wordt er al een nieuwe riolering aangelegd en worden de huidige kleedkamers gerenoveerd. Waarom dit alles niet in één keer aanpakken? Het lijkt GroenLinks dat we dan kosten kunnen besparen.
Dan, voorzitter, de velden. Zoals velen van ons vorige week weer opnieuw hebben kunnen vaststellen, het trainingsveld van vv Irene ligt er zeer slecht bij. Dit komt door de enorme belasting die dit veld moet ondergaan: alle teams van Irene moeten op dit veld trainen en hun wedstrijden spelen. Het hoofdveld kan immers pas na de winterstop volledig belast worden. We zien de bui al hangen. Na de winterstop is het trainingsveld helemaal aan gort, waardoor alle teams op het hoofdveld terecht zullen moeten. Dit veld zal dan hetzelfde lot ondergaan als het trainingsveld. Voorzitter, GroenLinks pleit voor een structurele oplossing van dit probleem. Die structurele oplossing zou in onze ogen een kunstgrasveld zijn op de plaats waar nu het trainingsveld ligt. Een kunstgrasveld kan in veel hogere mate belast worden, waardoor Irene uit de problemen is. In de nota wordt bovendien aangegeven dat iedere voetbalvereniging over een kunstgrasveld dient te beschikken.
Voorzitter, bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat vv Irene op termijn kan verhuizen naar wat nu het trainingsveld is. Op de plaats van het hoofdveld zou dan in de toekomst woningbouw gerealiseerd kunnen worden.
Ook Scorpio heeft behoefte aan een nieuw veld. Bij atletiek heet dit dan een baan, waar het hier gaat over het vervangen van de toplaag. Dit is een dure aangelegenheid. Scorpio heeft dan ook jarenlang elke cent opzij gelegd om hiervoor geld te reserveren. Dit hebben ze onder andere gedaan door de oud-papier container bij de Bunthoef. Het is dan ook wrang te noemen dat ze hiervoor nu gestraft lijken te worden: in ruil voor de nieuwe toplaag dient er vanaf 2016 wel huur betaald te gaan worden. GroenLinks vraagt het College dit te heroverwegen.
Ook voor andere verenigingen geldt dat er huur betaald moet worden. Deze kan dan in vele gevallen fictief zijn, maar als dit in de toekomst verandert, kunnen veel verenigingen in financieel zwaar weer terecht komen. Dit geldt natuurlijk ook voor de nieuwe subsidiesystematiek: dit kan nadelig uitpakken voor verenigingen. Graag oog hiervoor.
Dan voorzitter, tot besluit: GroenLinks vindt het van belang dat alle gemeentelijke sportaccommodaties goed toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Nu laat dit in sommige gevallen te wensen over. Graag ook hier aandacht voor.
Bestemmingsplan Wilhelminahaven (Van der Zanden)
Voorzitter, in mijn bijdrage zal ik in eerste instantie ingaan op de punten, die GroenLinks in de vergadering van februari 2015 heeft ingebracht toen er in opiniërende zin gesproken is over de visie m.b.t. het MPO terrein. Daarna zal ik nog een aantal opmerkingen langslopen van de individuele bezwaarmakers tegen dit plan.
Woontoren:
In het bestemmingsplan Wilhelminahaven staat een woontoren van 12 verdiepingen. Naar de mening van GroenLinks is een dergelijke toren veel te hoog op de plek waar deze nu staat. Een hoogte van maximaal 6 verdiepingen lijkt ons hier meer op de plaats. Wij zullen als GroenLinks dan ook een amendement indienen om de toren maximaal 6 verdiepingen hoog te laten zijn. Concreet betekent dit dat wij de zienswijze nummer 3 van Van Campenhout en zienswijze nummer 4 van de heer Melsen op dit punt gegrond verklaren.
Milieucategorie:
Dan het Tricorpterrein. Hier rust een zware milieucategorie 3 op. Hoewel het feitelijk gebruik van het bedrijven terrein nu anders is, kan niet uitgesloten worden dat dit in de toekomst ook het geval is. Volgens de richtlijn is een veilige afstand variabel, van 30 tot 50 meter. Hier is gekozen voor de minst veilige afstand van 30 meter. Het is volgens GroenLinks het een of het ander: of een afstand van 50 meter om zo de veiligheid van toekomstige bewoners te garanderen, of milieucategorie 3 af van Tricorp, zodat op die manier de veiligheid wordt gegarandeerd.
In een reactie op de zienswijze van de heer Melsen zegt het College dat als nieuwe bedrijven zich op het Tricorp-terrein willen vestigen, deze zich moeten houden aan de eisen die gelden ten aanzien van de in de omgeving reeds aanwezige bebouwing. GroenLinks heeft dan ook de concrete vraag of het mogelijk is dat er zich op het huidige Tricorp terrein bedrijven kunnen vestigen met een milieucategorie 3 en zo ja, waar deze bedrijven zich aan moeten houden. Een categorie 3 bedrijf kan immmers ook een benzinetankstation, een auto- en motorreparatiebedrijf of een hout- en metaalproductiebedrijf zijn.
Verkeersontsluiting:
Op de Bredaseweg is op dit moment al sprake van problemen m.b.t. de doorstroming. Te verwachten valt, dat deze verkeersader nog verder verstopt zal raken door de ontwikkeling van de Wilhelminahaven. Door de ontwikkeling van dit terrein is een verbinding tussen de Bredaseweg en de Wilhelminalaan geen reële optie meer. De bezwaarmakers Weeland en Melsen spreken deze zorgen ook uit in hun bezwaarschrift. GroenLinks verzoekt het College om om in het Mobiliteitsplan 2016 met een voorstel te komen betreffende de verkeerssituatie op de Bredasweg.
Voorzitter, tot slot nog een aantal losse opmerkingen. Bezwaarmaker Melsen komt met een drietal bezwaren m.b.t. dit plan op het gebied van Flora en Fauna.
1) De ecologische quickscan is meer dan 2 jaar oud. Hierdoor kan het zo zijn dat nieuwe beschermde soorten aanwezig zijn waarvoor een speciale ontheffingsaanvraag nodig is.
2) Er is geen nader onderzoek verricht naar de vliegroute voor vleermuizen op het perceel aan de Molenstraat;
3) Er zijn niet onderzocht wat de effecten qua stikstof op natuurgebieden zijn als deze plannen gerealiseerd gaan worden.
Het College geeft in haar reactie op deze zienswijze antwoorden, die op zich logisch lijken. Als de raad echter een bestemmingsplan vaststelt dan blijkt later nog wel eens dat er bij de Raad van State toch wat anders tegenaan gekeken wordt. Onze concrete vraag is dan of het College bij de beantwoording van deze zienswijze gekeken heeft of dit in juridische zin kloppend is.
Visie Regionale Samenwerking (Van der Zanden)
Voorzitter, het onderwerp regionale samenwerking is de afgelopen maanden al verschillende keren uitgebreid besproken in de gemeenteraad. GroenLinks staat achter de uitgangspunten in de nota: De inhoud staat centraal, er wordt per onderwerp gekeken naar de partijen waarmee samengewerkt wordt en er zal geen sprake zijn van herindelingen met andere gemeenten. Wij verwijzen wat dat betreft naar onze eerdere bijdragen over dit onderwerp
Voorzitter, er is nog één punt wat blijft staan en dat is de invloed van de gemeenteraad op samenwerkingsverbanden. In de raadsvergadering van september is GroenLinks hier uitgebreid op ingegaan. Door meerdere partijen is toen aangegeven, dat we hierop meer grip zouden krijgen, als we een commissie vanuit de raad in het leven gaan roepen. Vanavond zullen VVD en GroenLinks dan ook een motie indienen om als raad een dergelijke commissie op te gaan starten. Na aanneming van deze motie kan de verdere uitwerking dan samen met de griffie plaatsvinden.
Vaststelling verordening parkeertarieven 2016 (Van der Zanden)
Voorzitter, er is de afgelopen tijd de nodige commotie ontstaan rondom de parkeertarieven in het Centrum van Oosterhout. Winkelstad Oosterhout stelt in een brief van 13 oktober 2015 voor om de parkeertarieven gedurende een periode van 3 maanden te verlagen naar €1 per uur. Door GroenBrabant is een amendement aangekondigd om de parkeertarieven voor een periode van 3 maande te halveren. Vanuit de parkeertarieven worden allerlei kosten rondom het parkeren en mobiliteit. Vaak worden hierbij de beide fietsenstallingen en de handhavers aangehaald. In beide gevallen gaat het om kosten, die te maken hebben met mobiliteit en parkeren en is het terecht dat deze ten laste komen van het parkeerfonds. De fietsenstallingen dragen zeker bij tot het aantrekkelijk houden van het centrum. Niet alle bezoekers komen met de auto, dat zou praktisch gezien nog niet eens kunnen, en dan zijn fietsenstallingen met toezicht een waardevolle aanvulling. De werkelijke reden dat de kosten van het parkeren steeds verder stijgen in Oosterhout heeft te maken met de parkeergarage in het Santrijngebied. In de raadsvergadering van 26 juni 2012 heeft de gemeenteraad met de stemmen tegen van SP, GroenLinks, GroenBrabant en GBV besloten om in te stemmen met de bouw van deze parkeergarage. In de raadsnota van toen staat letterlijk:
"De parkeergarage is op lange termijn rendabel. Dit betekent dat in de berekende looptijd van 40 jaar bij een stijging van de parkeertarieven van € 0,10 per 2 jaar conform het huidige parkeerbeleid en met vergelijkbaar blijvende exploitatiekosten de investeringen en jaarlijkse kosten geheel terugverdiend worden."
Alle partijen die destijds hebben ingestemd met de bouw van deze parkeergarage hebben dus ook ingestemd met het laten stijgen van de parkeertarieven per 2 jaar met 10 cent per uur. Hier vanaf wijken betekent meteen een groot financieel gat in het parkeerfonds.
Voorzitter, ondanks dat de parkeergarage nog niet geopend is, blijkt deze nu al dat deze een financieel blok aan het been wordt van de gemeente. De parkeergarage zorgt er feitelijk voor dat we om deze te moeten kunnen blijven financieren onze parkeertarieven moeten blijven stijgen. Over de parkeergarage horen we zowel Winkelstad Oosterhout niet als de partijen, die hier destijds hebben voorgestemd. De fietsenstallingen en de handhavers worden vervolgens als welkome afleiders gebruikt.
Winkelstad Oosterhout heeft inmiddels het verzoek gedaan aan de gemeente om de parkeertarieven in het winkelcentrum te halveren. In het kader van een bruisende binnenstad is het naar de mening van GroenLinks ook mogelijk voor de winkeliers om zelf actie te ondernemen m.b.t. de parkeertarieven. Zo is het al mogelijk om 2 uur gratis te parkeren in de parkeergarage bij een grote supermarkt in het centrum als je daar voor minimaal €10,- aan boodschappen doet. Winkelstad Oosterhout kan volgens GroenLinks net zo goed een overeenkomst sluiten met de parkeergarage in het overdekte winkelcentrum, die inhoudt dat iedereen die met de auto naar het winkelcentrum komt, vanaf een bepaald bedrag aan aankopen bv. twee uur gratis mag parkeren.
Een aantal organisaties, waaronder de Vereniging van Vastgoedeigenaren Oosterhout, de Vereniging van Eigenaren Arendshof, de Koninklijke Horeca Oosterhout en de Horeca Ondernemers Binnenstad hebben vandaag een brief aan de raad gestuurd, waarin ze het verzoek van Winkelstad Oosterhout ondersteunen. In deze brief geven ze aan dat diverse ondernemers in de binnenstad het water aan de lippen staat. Een belangrijke reden hiervan wordt in deze brief niet genoemd en dat zijn de huurprijzen die door de vastgoedeigenaren van de winkeliers gevraagd worden. Te hoge huren en te lange huurperiodes zijn een reden waarom winkels er gewoon weg mee stoppen omdat het niet meer op te brengen is. Als je op dit moment als winkelier een pand in Oosterhout wilt huren, betekent dit qua kosten het volgende:
- Het pand Arendshof 86, in het overdekte winkelcentrum, van 107 m2 heeft een jaarlijkse huur van € 40.000 per jaar. Een contract moet voor 5 jaar afgesloten worden en kan hierna weer met 5 jaar verlengd worden. Een winkelier moet zich dus feitelijk voor € 200.000 vastleggen.
- Het pand Arendstraat 7, in het niet overdekte winkelcentrum, van 530 m2 heeft een jaarlijkes huur van € 108.000 per jaar. Ook hier moet een contract voor 5 jaar afgesloten worden. Een winkelier die hier dus iets wil beginnen, moet zich voor een half miljoen euro vastleggen.
Wij snappen wel dat winkeliers stoppen en bepaalde panden lang leeg blijven staan.
Voorzitter, de problemen in het centrum worden nu nog teveel vereenvoudigd tot: “verlaag de parkeertarieven maar en dat komt het goed”. Er is voorzitter meer nodig. Meer creativiteit van de winkeliers en een bereidheid van de eigenaren van winkelpanden om de huren aan de gewijzigde marktomstandigheden aan te passen.
Voorzitter, GroenLinks hoort graag van de wethouder wat de gevolgen zijn voor het parkeerfonds als de voorstellen, die vandaag door een aantal partijen worden ingediend, door de raad worden aangenomen. Daarnaast hebben wij nog een andere vraag. In het overdekte winkelcentrum zit een particuliere parkeergarage. Parkeren kost hier op dit moment €1,40 per uur, waarbij deze garage iets onder het normale parkeertarief van de gemeente zit. Een aanpassing van de parkeertarieven naar beneden/of het gedurende een bepaalde periode gratis parkeren op parkeerterreinen van de gemeente, zal zijn gevolgen hebben voor het aantal auto's dat in deze parkeergarage gaat parkeren. Kan de wethouder aangeven of er bepaalde afspraken zijn tussen de gemeente en de eigenaar van deze parkeergarage betreffende de hoogte van de parkeertarieven? M.a.w. kan de eigenaar van deze parkeergarage actie gaan ondernemen als de tarieven zomaar gehalveerd worden of er gedurende een bepaalde periode gratis geparkeerd mag worden?