We hebben het vanavond opnieuw over het verleggen van de N629, een plan waar GroenLinks, zoals u weet, geen voorstander van is. In het verleden was GroenLinks voor de nulplusvariant, waarbij de bestaande weg opgewaardeerd zou worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat er een substantiële oppervlakte aan natuur verloren gaat bij de aanleg van de weg zoals in het voorkeursalternatief van de provincie.

Nieuwe weg Oosterhout Dongen

De nieuwe weg tussen Oosterhout en Dongen doorsnijdt immers zowel de Duiventoren als het Blik. Een bewonersgroep berekende dat liefst 58 hectare natuur verloren gaat. Het is moeilijk om dit te repareren.

Hoewel GroenLinks er content mee is dat een deel van de verloren gegane natuur in de onmiddellijke omgeving wordt gecompenseerd en er bovendien geld wordt geïnvesteerd, vragen wij ons af of deze enorme ingreep in de natuur rond Oosterhout wel nodig is.

Uit de milieu effect rapportage blijkt immers dat bijvoorbeeld de tijdswinst voor automobilisten nihil is, voorzitter Daarnaast is het ook maar de vraag of bijvoorbeeld de verkeersveiligheid enorm vooruit gaat. Er worden immers met het ombouwen van de Heistraat en de aanleg van de N629 weer nieuwe situaties gecreëerd die penibel kunnen worden. Een van de insprekende omwonenden gaf het al aan: mogelijk komen er hierdoor opstoppingen op de brug.

Naast de natuur zijn er ook waardevolle cultuurlandschappen tussen Oosteind en het kanaal. De beoogde N629 gaat hier dwars doorheen. In de milieu effect rapportage wordt dit dan ook als negatief ervaren. Als het gaat om het behoud van de cultuurhistorische lijnen wordt het huidige voorkeursalternatief van de provincie zelfs zeer slecht beoordeeld. GroenLinks wil dit graag aanstippen omdat deze oude landschappen tamelijk uniek zijn in deze dichtbevolkte regio. Is het het wel waard om die historie zomaar overboord te kieperen?

Voorzitter, GroenLinks wil het ook nog even hebben over het openbaar vervoer. Oosteind verkeert in de voor een kleine kern unieke situatie dat er liefst twee buslijnen passeren én stoppen. Op werkdagen komt dat neer op 4 keer per uur een bus naar Tilburg en Oosterhout en 2 keer per uur naar Breda. Deze voorziening is wat mijn fractie betreft positief voor de leefbaarheid in Oosteind. Daarnaast heeft een eventuele andere route óók effect op Oosterhout zelf. Wij willen daarom expliciet vragen aan het college om ervoor te bewaken dat er een bushalte behouden blijft voor Oosteind én dat de extra reistijd beperkt blijft. Zo blijft de bus immers een goed alternatief voor de auto.

U zult begrijpen, voorzitter, mijn fractie zal tégen dit voorstel stemmen.