Uit het rapport ‘Visie op mobiliteit’ van de Gemeente Oosterhout (versie 29-10-2018) maakt de fractie van GroenLinks Oosterhout op dat de kwaliteit van de busverbinding Oosterhout - Utrecht dreigt te verslechteren door de ‘verbreding’ van de A27 tussen Utrecht en Hooipolder.

Op delen van dit traject, zo staat te lezen in het rapport, zal de verbreding gerealiseerd worden door de vluchtstrook om te vormen tot spitsstrook. De lijnbus mag nu, op delen van de A27, deze vluchtstrook gebruiken als er file aanwezig is. Als deze strook voor algemeen  gebruik wordt, valt te verwachten dat het verkeer hier op piekmomenten ook stil zal staan en dat de bus hierbij niet door kan rijden.
1. Is het college het met GroenLinks eens dat een goede en betrouwbare busverbinding naar Utrecht van zeer groot belang is?
2. Deelt het college de mening van GroenLinks dat de aanrijtijden van de Brabantliner onder druk staan door het omvormen van vluchtstroken?

Uit dezelfde voorzet op de definitieve mobiliteitsvisie, lezen wij dat een treinverbinding definitief onhaalbaar wordt geacht. Dit betekent dat de bus ook in de toekomst de enige manier blijft om Utrecht te bereiken met het OV.
3. Is het college het met GroenLinks eens dat de bus door de snellere reistijd in de spits een aantrekkelijk alternatief is voor de auto?
4. Deelt het college de zorgen dat de kans groot is dat veel mensen in de toekomst dan toch de auto zullen nemen richting Utrecht?
a. Zo nee, waarom niet?

De plannen voor een verbrede A27 zijn al in een vergevorderd stadium, waardoor het risico op een verslechterde busverbinding groot is.
5. Heeft het college al contact gehad met de provincie (als concessieverlener) om de zorgen over deze busverbinding te uiten richting Rijkswaterstaat?
a. Zo ja, wat heeft dit opgeleverd?
b. Zo nee, bent u van plan dit te doen?
c. Is het college van plan om (voor 21 februari) een zienswijze in te dienen?

6. Heeft het college zelf nagedacht over alternatieven om de Brabantliner op tijd te laten rijden?
a. Zo ja, zijn deze al gecommuniceerd richting provincie, rijkswaterstaat en Arriva?